Lodewijk I koning der schapenOlivier Tallec

Terug naar lijst
 

Lodewijk I koning der schapen

Titel: Lodewijk I koning der schapen
Auteur: Olivier Tallec
Uitgeverij: De Vier Windstreken, 2016
ISBN: 978 90 5116 551 7
Illustraties: Olivier Tallec

Terug naar lijst

Ik ben de baas

Wie is eigenlijk de baas van een land en waarom is dat zo? Moet je altijd luisteren naar iemand die de baas is, of heb je zelf ook nog iets te zeggen? Daarover gaat ‘Lodewijk I Koning der schapen’.

Op een dag waait het zo hard dat er een kroon aan komt waaien in een weide waar een aantal schapen grazen. De kroon komt terecht op de kop van het schaap Lodewijk I. Hij voelt zich meteen koning der schapen. Hij gaat in een boom zitten die hij als zijn troon beschouwt. Als echte koning wil hij een groot, koninklijk bed hebben, zodat iedereen erbij kan zijn als hij gaat slapen. Daarnaast wil Lodewijk I ook zijn volk toespreken, hij vindt dat dat ook bij zijn taak als koning hoort.

Naast de dingen die hij vindt horen bij zijn werk als koning, zijn er ook nog dingen die Lodewijk I in zijn vrije tijd doet, omdat koningen die nu eenmaal doen. Hij gaat jagen op herten, wilde zwijnen en leeuwen. Maar omdat er geen leeuwen in zijn koninkrijk zijn, laat hij er een paar op zijn weide neerzetten. Verder wandelt hij door zijn mooie tuinen en luistert en kijkt hij naar prachtige voorstellingen in zijn paleis. Vanuit het hele land komen ambassadeurs om een diepe buiging voor de koning te maken.

Die koning Lodewijk I voelt zich heel wat. Hij wil dat er orde heerst in zijn rijk: ‘Daarom verplicht hij zijn volk om in de pas te lopen. De schapenpas!’. Dat is nog niet zo erg. De koning wordt pas echt streng wanneer hij een wet bedenkt die voorschrijft dat alleen de mooiste schapen in zijn buurt mogen komen…De andere schapen worden weggejaagd!

Dan is het op een dag weer erg stormachtig. Hoe zou het aflopen met Koning I en de schapen uit zijn land? De kroon waait van zijn hoofd, maar bij wie zou de kroon nu terecht komen?

De tekst van Olivier Tallec is eenvoudig maar zet je wel aan het denken over macht en regels. Want waarom vindt het schaap Lodewijk I dat hij alle wetten mag maken? Alleen maar omdat hij een kroon op zijn hoofd heeft? Alle schapen moeten naar hem luisteren, maar waarom doen ze dat ook? Het boek laat je daarover nadenken. Het verhaal gaat ook een beetje over zeggen wie niet mee mag doen. Alleen de witte schapen mogen bij de koning in de buurt komen. De bruine en zwarte schapen moeten weg…

De tekeningen vullen de hele pagina en geven een mooi overzicht van de weides waarin de schapen leven. Op iedere pagina staat een andere kleur centraal. Daarmee worden de seizoenen goed weergegeven, maar ook het moment van de dag. Er zijn mooie kleuren gebruikt en doordat Lodewijk zo trots rechtop staat, weet je meteen dat hij de koning is.

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook De leeuw en het vogeltjevan Marianne Dubuc.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.