LivestreamBuddy Tegenbosch

Terug naar lijst
 

Livestream

Titel: Livestream
Auteur: Buddy Tegenbosch
Uitgeverij: Van Goor, 2017
ISBN: 978 90 003 5697 3
Illustraties:

Terug naar lijst

Alsof je er zelf live bij bent

Heb je wel eens het gevoel dat je er even tussenuit moet? In ‘Livestream’ van Buddy Tegenbosch heeft Rick dat zeer sterk. Hij heeft het helemaal gehad met school, met zijn leven eigenlijk en daarom besluit hij om in de kerstvakantie in zijn eentje naar zijn achterneef in New York te gaan. In de metro vanaf het vliegveld komt hij een Nederlands meisje tegen. En niet zomaar een meisje: zoals Kris is er geen een. Rick bezoekt haar daarom op zijn eerste avond. Het verloopt alleen anders dan verwacht. Hij is erbij als Kris met een parachute van een gebouw springt en meteen na de landing ontvoerd wordt. Rick doet er alles aan om Kris te vinden en dat leidt tot nogal ongewone situaties. Maar hoe dichter hij bij de waarheid komt, hoe meer hij het idee krijgt dat die hem niet zal bevallen.

Buddy Tegenbosch heeft een vlotte schrijfstijl, wat zorgt voor een lekker tempo. Het past helemaal bij het snelle verloop van de gebeurtenissen in ‘Livestream’. Zo wordt het filmisch en zie je alles voor je. De tekst leest soepel weg door het nonchalante taalgebruik: ‘We bleken familie te hebben op Manhattan – niemand vertelt mij ooit iets.’ Je gelooft zo helemaal dat het verhaal door Rick zelf is opgeschreven. Tegelijkertijd zijn de woorden op zo’n zorgvuldige manier gekozen zoals alleen een schrijver dat kan.

‘Livestream’ speelt zich af in een korte tijd, ongeveer zeventien uur en zit vol actie. Toch draait het daar niet alleen om. Rick komt zichzelf vooral tegen. Ook komen de verschillende persoonlijkheden van de hoofdpersonages – de ondernemende Rick en de wereldwijze Kris – en zelfs sommige bijpersonages – zoals de intelligente Scrabble en de excentrieke Jim – erg goed naar voren. De personages komen zo echt tot leven en dat maakt het boek meer dan alleen een spannend avontuur.

De titel ‘Livestream’ geeft eigenlijk al aan welke kant het op zal gaan, maar dat stoort niet tijdens het lezen. Er blijven genoeg verrassende elementen over die je niet ziet aankomen en die het tot een meeslepend verhaal maken. Het gaat namelijk steeds een andere kant op door de verschillende plaatsen waar Rick komt en de antwoorden die hij daar vindt. De bizarre dingen die hij meemaakt, zijn eigenlijk te ongelooflijk. Maar het eigentijdse karakter van ‘Livestream’ maakt dat goed: tegenwoordig is er zoveel mogelijk en al helemaal in ‘the city that never sleeps’. Onthoud zeker het volgende als je het gevoel hebt dat je er even tussenuit moet: ‘Reizen. Ik kan het iedereen aanbevelen. Niet alleen om kennis te maken met een nieuwe wereld, maar vooral ook om met afstand te kijken naar de plek waar je vandaan komt.’ New York komt natuurlijk meteen in je op.

Suzan.

Leestip: Paper Towns van John Green gaat ook over een jongen die alles op alles zet om het meisje van zijn dromen terug te vinden.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.