LiquidatorAndy Mulligan

Terug naar lijst
 

Liquidator

Titel: Liquidator
Auteur: Andy Mulligan
Uitgeverij: Gottmer, 2015
ISBN: 978 90 257 6084 7
Illustraties:

Terug naar lijst

Ontmaskerd

Zou jij je leven durven wagen om een groot geheim naar buiten te brengen als dat lot in jouw handen rust? Vicky en haar vrienden hoeven daar in Andy Mulligans ‘Liquidator’ niet lang over na te denken. Tijdens een meeloopstage bij een groot en rijk advocatenkantoor morst Vicky per ongeluk het drankje Liquidator op de laptop van haar baas. In de hoop dat de laptop nog gered kan worden, vraagt ze haar steun en toeverlaat Wapper om te helpen en samen gaan ze naar Vicky’s klasgenoot, het computergenie Ben. Maar wat hij op de laptop vindt, zorgt ervoor dat ze allen met stomheid geslagen zijn. Niet lang na de vondst worden Vicky en haar vrienden achterna gezeten door gevaarlijke mensen die niet willen dat hun geheimen bekend worden. En daar hebben ze alles voor over, al moeten ze over lijken gaan…

In ‘Liquidator’ komen verschillende personages aan het woord die een deel vertellen van wat er tijdens de vele avonturen is gebeurd. Je schakelt regelmatig over naar een ander personage en soms ook naar een ander tijdstip of andere plaats, doordat bepaalde verhaallijnen zich min of meer tegelijkertijd afspelen. Steeds meer personages worden bij de missie betrokken; ze hebben elkaar nodig om hun vijanden aan te kunnen. Iedereen heeft in die strijd weer iets anders te bieden. Dat maakt het uiteindelijk tot een mooi samenwerkend geheel, waar ieder personage goed tot zijn of haar recht komt.

De meeste personages zijn Vicky’s klasgenoten van rond de dertien jaar. Op momenten voelt het taalgebruik wat gekunsteld aan om jeugdig en eigentijds over te komen: ‘Waar kwam het terecht? OMG, op de allerergste plek die je kunt bedenken.’ Vaker is de jonge leeftijd van de personages iets wat je tijdens het lezen makkelijk vergeet, doordat ze ouder overkomen. Dat heeft alles te maken met wat de personages meemaken en hoe volwassen ze daarmee omgaan. Andy Mulligan beschrijft dat met zulk levendig taalgebruik dat je het als een film op je netvlies kunt zien.

In de epiloog wordt er een deurtje opengezet naar een nieuw verhaal: er worden namelijk voor een aantal nieuwe uitdagingen leerlingen gezocht die initiatief durven te tonen. Dat zou vast weer een spannend verhaal kunnen opleveren! Maar ‘Liquidator’ is meer dan dat. Het biedt voer om dieper over na te denken. Hoewel het drankje Liquidator niet echt is, valt er wel degelijk een bepaalde bedrijfscultuur in te herkennen van (sommige) multinationals: grote bedrijven met veel verkeerd ingezette macht, die het niet zo nauw nemen met regeltjes en transparantie naar de consument toe. ‘Liquidator’ is dan ook een boek dat de potentie heeft om het kritisch denken te stimuleren om zo zelf bedrijven te kunnen ontmaskeren die zich anders voordoen.

Suzan.

Leestip: In het maatschappijkritische Trash van dezelfde auteur ontdekt een groepje vrienden ook een groot geheim dat niet bekend mag worden.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.