Lieve kleine RolfNadia Shireen

Terug naar lijst
 

Lieve kleine Rolf

Titel: Lieve kleine Rolf
Auteur: Nadia Shireen
Uitgeverij: C. de Vries-Brouwers, 2011
ISBN: 978 90 5341 586
Illustraties: Nadia Shireen

Terug naar lijst

Een sprookje, maar dan anders

Nadia Shireen is de schrijfster en tekenaar van het prentenboek ‘Lieve kleine Rolf’. Het is haar eerste boek en vooral het einde is even wat anders dan je verwacht.

Het boek gaat over Rolf. Rolf is een lief, klein en grijs wolfje met grote ogen en een roze neusje. Rolf heeft veel vriendjes en helpt oma Bodde graag met het oprollen van bolletjes wol en taarten bakken. Hij eet netjes zijn groenten op en is aardig voor zijn vriendjes.

Oma Bodde vertelt Rolf dat er ook grote boze wolven zijn en Rolf hoopt dat hij nooit een grote boze wolf tegenkomt. Maar dat gebeurt toch. In het donkere bos loopt Rolf tegen een grote, zwarte wolf aan. De wolf heeft gemene gele ogen en een enge rode neus en een hele rij scherpe tanden. De grote boze wolf daagt Rolf uit om een echte wolf te zijn.

'Echte wolven huilen bij volle maan', gromt de grote boze wolf.
'Echte wolven blazen huizen omver!
Echte wolven eten mensen op!'

En omdat Rolf vindt dat hij een echte wolf is, probeert hij te huilen bij volle maan. Er komt alleen een gefluit uit zijn bek. Daarna vraagt hij aan een van de biggetjes of hij zijn huisje omver mag blazen en dat mag. Maar ook dit lukt Rolf niet. Het huisje krijgt hij niet omver. Rolf is verdrietig en zegt tegen de grote boze wolf dat hij gewoon niet slecht genoeg is. De grote boze wolf geeft hem nog één kans. Hij zegt dat hij oma Bodde moet opeten om te bewijzen dat hij wél een echte wolf is. Rolf wordt boos en er groeit iets wilds en gemeens in hem. Hij bindt de wolf vast met de wol van oma Bodde en huilt als een echte wolf. Hij laat aan iedereen zien dat hij het in zich heeft!

Maar omdat Rolf een lief wolfje is, maakt hij de grote boze wolf weer los. Hij laat hem beloven om nooit meer mensen op te eten en de wolf stemt daarmee in. Ze drinken met z’n allen een kopje thee met een taartje aan de tafel. Maar het einde van het verhaal is verrassend en laat mogelijkheden open: de stoelen om de tafel zijn leeg en de buik van de grote boze wolf is vol. Waar is oma Bodde? Waar is Rolfje?

De illustraties van Nadia Shireen zijn komisch én dramatisch. De woorden en beelden werken samen en maken het verhaal compleet. ‘Lieve kleine Rolf’ is een slim boek over het ontdekken van jezelf. Hoe je bent en hoe je wilt zijn. Heb jij er al eens over nagedacht of je het lieve kleine wolfje of de grote boze wolf wilt zijn?

Jessica.
  

Wil je nog meer over lieve wolfjes lezen, dan is het boek ‘Het Mekkerende Wolfje’ van Danielle Ball-Simon een goed idee.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.