Liefdesbrieven aan de sterrenAva Dellaira

Terug naar lijst
 

Liefdesbrieven aan de sterren

Titel: Liefdesbrieven aan de sterren
Auteur: Ava Dellaira
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff, 2015
ISBN: 978 90 245 6946 5
Illustraties:

Terug naar lijst

Jim Morrison, ik wil dat mensen me kennen

Don’t judge a book by its cover. Dat is wel heel moeilijk met zo’n mooie omslag als ‘Liefdesbrieven aan de sterren’ heeft. De kaft heeft iets betoverends, iets wat meteen de aandacht trekt. Gelukkig stelt dit boek je inderdaad niet teleur. Het hartverscheurende verhaal van Laurel neemt je mee en laat je niet meer los.

Laurels zus May is jong overleden. Wat precies de reden achter haar dood is, wordt pas aan het einde van het boek duidelijk. Laurel voelt zich schuldig over Mays overlijden, maar ze heeft moeite om woorden te geven aan haar verdriet. Totdat ze voor Engels een opdracht krijgt om een brief aan een overleden persoon te schrijven. Laurel kiest voor Kurt Cobain, omdat May gek was op zijn muziek en Kurt ook jong gestorven is. Omdat de brief Laurel helpt bij haar verwerkingsproces, besluit ze meer brieven te schrijven – ook naar andere sterren. Een voorbeeld:

Lieve River Phoenix,
Mays kamer in het huis van mijn vader is nog net als vroeger. Exact hetzelfde, alleen blijft de deur dicht en komt er geen geluidje naar buiten. […] Aan de muur boven haar bed hangt een foto van jou uit
Stand by me. Je hebt een sigaret half in je mond, je jukbeenderen lijken wel uit steen gehouwen en je hebt babyblond haar. Mijn zus was dol op je.

In eerste instantie voelt het een beetje gek om alleen maar brieven te lezen. Maar het werkt juist goed. De combinatie van Laurels leven met de verhalen van de overleden sterren is interessant en de vorm leest heel fijn. Na elke brief lijkt Laurel te groeien. Haar vrienden op haar nieuwe school en de mysterieuze Sky, waar Laurel smoorverliefd op wordt, helpen haar daarbij. Soms is het moeilijk om Laurel te doorgronden, bijvoorbeeld wanneer ze doodleuk op een autoweg gaat liggen om een spelletje te spelen wat ze vroeger met May deed. Of wanneer ze Sky wéér niet wil vertellen wat voor afschuwelijks ze heeft meegemaakt. Maar de brieven helpen jou om haar te begrijpen, en helpen Laurel om zichzelf te vinden.

Ava Dellaira heeft met ‘Liefdesbrieven aan de sterren’ een indrukwekkend boek geschreven. Het is niet alleen een boek dat Laurels verhaal vertelt, maar ook een boek waar je inspirerende levenslessen uit haalt, die ook nog eens prachtig verwoord zijn. Aan pilote Amelia Earhart schrijft Laurel bijvoorbeeld: “Jij hebt ooit gezegd dat je vond dat mensen te bang zijn om over hun eigen Atlantische Oceaan te vliegen, en ik denk dat het waar is dat onze levens vol zeeën zijn. […] Voor mij was de Atlantische Oceaan misschien wel het leren om over dingen te praten, al was het maar telkens een beetje.”

Om stil van te worden.

Lizan.

Leestip: Op zoek naar nog zo’n bijzondere Young Adult? Lees dan de recensie van ‘Ik geef je de zon’ van Jandy Nelson.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.