Liefde is niet voor lafaardsUlf Stark

Terug naar lijst
 

Liefde is niet voor lafaards

Titel: Liefde is niet voor lafaards
Auteur: Ulf Stark
Uitgeverij: Querido, 2018
ISBN: 978 90 214 1481 2
Illustraties: Ida Björs

Terug naar lijst

Kerstbomen, kou en een bijzondere klerenkast

Het zal je maar gebeuren: voor het eerst verliefd worden en dan ook nog je vader moeten missen. Die is de grens aan het bewaken tegen andere landen, want het is oorlog in Zweden.

Gelukkig heeft Fred, de hoofdpersoon in het boek ‘Liefde is niet voor lafaards’ van Ulf Stark, daar een oplossing voor gevonden. Hij kruipt in de kast waar zijn vaders pak hangt en zijn dansschoenen staan te glimmen en praat tegen hem. Zijn vader geeft op mysterieuze wijze antwoord, en zo krijgt Fred toch wat advies over de liefde.
En dan is er ook nog Oscar, zijn beste vriend. Oorlog of niet, kattenkwaad uithalen gaat gewoon door. De grap die ze uithalen met het skelet op school wordt niet door iedereen gewaardeerd…

Fred is een gevoelige jongen die extra lief is voor zijn moeder nu ze het samen moeten zien te rooien. Om haar te helpen verdient hij wat geld door kerstbomen te bezorgen. Hij is verliefd op Elsa, die misschien niet het mooiste, maar wel het sterkste meisje van de klas is. Ook voor Elsa is hij lief, maar heeft ze zijn goede bedoelingen wel door?

‘Ik heb een cadeautje neergelegd op de tafel van dat meisje over wie ik de vorige keer verteld heb. Dat meisje op wie ik misschien verliefd ben.’ ‘Ja.’ ‘Ze heeft hele gespierde armen’. ‘Is dat iets verkeerds?’ ‘Nee. Dat is prima. Maar ik heb het cadeautje ingepakt in een bladzijde uit een Popeye-strip.’

‘Liefde is niet voor lafaards’ is een lief en bijzonder verhaal over lichtpuntjes in de duisternis. Ondanks dat het verhaal zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt het nergens zwaar. Fred leert dat je in de liefde soms risico’s moet nemen en overwint zijn onzekerheid.
Schrijver Ulf Stark laat zien dat mensen in tijden van oorlog wat liever voor elkaar zijn dan normaal. Zo ziet de juf geregeld wat streken door de vingers, en krijgt Fred een aai over zijn bol in plaats van een uitbrander. Geregeld wordt hem ook wat extra’s toegestopt, zo kan hij zijn moeder op kerstavond blij maken met een wel heel bijzonder cadeau. En dat blijkt niet de enige verassing die avond…

Er zitten veel speelse vergelijkingen in het verhaal. De juf keek naar hem. Naar zijn handen, die open en weer dicht gingen. Naar zijn kin, die naar voren schoof als een laatje in een schrijftafel.
De mooie tekeningen van Ida Björs, met ballpoint gemaakt en een beetje krasserig, passen precies bij de bijzondere sfeer van het verhaal. Ze maken dit lieve kerstboek helemaal af. Ideaal om in de donkere tijd van het jaar te lezen. Kruip lekker met een dekentje op de bank en laat je meenemen door dit hartverwarmende winterverhaal.

Maud.

Smaakt dit naar meer? Lees dan ook ’De wonderlijke lotgevallen van Olle en Lena van Maria Parr.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.