Lief-liefde-geliefdMirjam Oldenhave

Terug naar lijst
 

Lief-liefde-geliefd

Titel: Lief-liefde-geliefd
Auteur: Mirjam Oldenhave
Uitgeverij: Ploegsma, 2006
ISBN: 978 90 216 1729 9
Illustraties:

Terug naar lijst

Voor schut!

Jessy is het zat. Iedere keer weer zet haar klasgenoot Samira haar voor schut met opmerkingen over haar kleren. Jessy durft er niets tegen te doen. Maar nu is het genoeg. Jessy verft haar haar roze en besluit: ‘vanaf nu beslis ík (…) wat er gebeurt’. Samen met vriendin en klasgenoot Emma maakt ze een plan om wraak te nemen op Samira.

En dan is dit nieuwe boek van Mirjam Oldenhave nog geen 10 bladzijden onderweg. Oldenhave vertelt in een vlot tempo. En dat moet ook wel, want er gaat nog een hoop gebeuren. Jessy en Emma vinden in hun klas veel medestanders, die mee willen doen aan hun wraakplan. Samira heeft zoveel kinderen voor gek gezet, jongens het hoofd op hol gebracht om ze vervolgens op lullige wijze te dumpen en meisjes hun vriendje afgepakt, dat de club heel snel groeit.

Met elkaar zetten ze een val voor Samira. Ze loopt er met open ogen in. In het begin is Jessy net zo gedreven als Emma en de anderen, maar gaandeweg gaat ze twijfelen. Het is eigenlijk zo gemeen, zo met zijn allen in het geniep. Terwijl het plan zijn ontknoping nadert, wordt Jessy ook nog eens heel erg verliefd op haar klasgenoot Danny, en hij op haar. Danny hoort niet bij de ‘haatclub’, zoals ze zich zijn gaan noemen. Jessy moet kiezen: laat ze haar wraakactie doorgaan of niet? Maar pikken de anderen het wel als ze afhaakt? En hoe moet het dan verder met Samira?

Oldenhave werkt de verschillende onderdelen van haar verhaal goed uit. Je kunt je goed voorstellen dat Jessy het gehad heeft met Samira. Ook wordt goed duidelijk hoe een groep kan werken: eigenlijk is iedereen bang, maar samen jut je elkaar op en durf je wel. Oldenhave schrijft ook delen van het verhaal vanuit Samira, waardoor je haar beter leert kennen. Gelukkig wordt het nergens zielig. Jessy is niet zielig en Samira ook niet. Hoogstens op het eind van het verhaal. Maar dat is niet zielig, dat is pijnlijk.

‘Lief-liefde-geliefd’ is lekker dun, leest als een trein en heeft ook nog eens een interessant thema. Want in welke klas wordt er niet gepest? Oldenhave houdt er goed de vaart in: geen uitgebreide beschrijvingen van alle pesterijen van Samira, die kom je door het verhaal heen wel tegen. En je zit meteen midden in de wraakplannen van Jessy en de uitvoering ervan. Ook Danny verschijnt al snel op het toneel. Zo is dit boek geen moment saai, maar gaat het in één spurt door naar het einde. Zonder dat je ook maar de kans hebt gehad het weg te leggen.

Naomi.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.