Lied voor een girafjeEdward van de Vendel

Terug naar lijst
 

Lied voor een girafje

Titel: Lied voor een girafje
Auteur: Edward van de Vendel
Uitgeverij: De Eenhoorn, 2004
ISBN: 978 90 583 8271 9
Illustraties: Sebastiaan Van Doninck

Terug naar lijst

Schrijf je suf en de geboorte van een vader

Als je net kan schrijven, dan zou je het liefst de hele dag niks anders doen. Woorden buitelen over elkaar heen in je hoofd en kriebelen in je vingers. Snel, pak een pen, pak papier, want ze willen eruit! Kaat heeft ook van die woordenstromen in haar hoofd. In ‘Mijn pen heeft zin’, geschreven door Riet Wille, schrijft ze rijmbrieven naar iedereen die ze maar kan bedenken. Een brief aan de Sint met een lijstje vol wensen, een versje aan papa, die niet bij haar woont en zelfs een gedicht aan god, die er volgens Kaat net als papa wel, maar ook niet is. Ze schrijft met alle woorden die ze kent en dat is makkelijk als je net begint met lezen: zo kun je het boek zelf lezen!

Schrijfster Wille laat zien dat je met weinig woorden toch veel kan zeggen. Zo schrijft Kaat niet alleen over Koen, op wie ze verliefd is, maar ook over haar ouders, die gescheiden zijn. Soms worden de gedichtjes hierdoor te zwaar en geloof je niet meer dat Kaat ze zelf geschreven heeft. Gelukkig staan daar genoeg luchtige versjes tegenover, die je wel in één keer begrijpt. De grappige tekeningen zijn van Anne Westerduin. Ze tekent, schildert, knipt en plakt en maakt met vrolijke, warme kleuren prachtige pagina’s.

Door de brieven van Kaat zie je dat rijmen en dichten helemaal niet zo moeilijk is. Pak dus pen en papier en laat de woorden maar komen!

Ook Edward van de Vendel, schrijver van het leesfeestgedicht, heeft niet veel woorden nodig in zijn boekje ‘Lied voor een girafje’. Maar anders dan in ‘Mijn pen heeft zin’, maakt hij een nieuwe wereld met zijn zinnen. Soms snap je daardoor niet meteen wat er staat.

In het boekje zingt vader giraf voor zijn giraffenbaby, die nog geboren moet worden. In korte gedichtjes beschrijft Van de Vendel met mooie, zorgvuldig gekozen woorden, hoe vader het kleine ‘onafje’ voorbereidt op wat hem te wachten staat, als hij straks naar buiten komt:

‘Eerst zal alles zwart zijn, de kleur van het begin, en dan druppelt de wereld langzaamaan je oogjes in’

Halverwege het boek zie je iets veranderen: tegen wie heeft vader giraf het eigenlijk? Het lijkt wel alsof hij zingt om zichzelf gerust te stellen… De onhandigheid van vader giraf heeft illustrator Sebastiaan Van Doninck goed begrepen. Hij maakte tekeningen, waarin deze onbeholpenheid van de aanstaande vader is terug te zien. Zijn illustraties, in aardekleuren, stralen beweging uit. Van Doninck durfde ook donkere kleuren te gebruiken, wat een bijzonder effect geeft. Door de plotselinge omslag in het boekje, kun je je afvragen of het wel geschikt is voor kinderen. Aanstaande vaders zullen beter begrijpen, waar het over gaat. Maar laat je niet afschrikken! Vind iemand om het gedicht voor te lezen, want het is erg jammer als je deze woordschilderijtjes en mooie tekeningen zou missen!

Juulke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.