Lichaam van lichtJelmer Soes

Terug naar lijst
 

Lichaam van licht

Titel: Lichaam van licht
Auteur: Jelmer Soes
Uitgeverij: Querido, 2017
ISBN: 978 90 451 1997 7
Illustraties:

Terug naar lijst

Ik werd Sanoj

Jonas is klaar voor een leven als student. Hij heeft zich ingeschreven voor de lerarenopleiding in Utrecht; zijn studentenkamer is ingericht en zijn moeder heeft een overlevingspakket voor de eerste paar dagen gemaakt. Maar dan komt zijn beste vriend Björn met een nieuw computerspel. Wat begint als een spelletje met vrienden, eindigt als een obsessie. Kan Jonas zichzelf nog redden, of is het al te laat?

In ‘Lichaam van licht’ maak je kennis met de wereld van de gameverslaving, verborgen achter dichte gordijnen en gesloten deuren. Op een openhartige manier beschrijft Jelmer Soes het verhaal van Jonas, in wie de ervaringen van verschillende gameverslaafde jongeren samenkomen. Die persoonlijke ervaringen leggen de basis voor een geloofwaardig verhaal over wat Jonas het ‘mooiste en lelijkste jaar van mijn leven’ noemt, waarin je meeleeft met zijn pieken en dalen. Jonas balanceert tussen spel en werkelijkheid, en steeds opnieuw kijk je gefrustreerd toe hoe hij de verkeerde keuze maakt. Het spel eist zijn tol op Jonas’ cijfers, zijn sociale leven en zijn gezondheid. Het ironische is dat Jonas weet dat het fout gaat, en toch niet in staat is om het spel op de tweede plaats te zetten. Soes laat zijn hoofdpersoon reflecteren op zijn eigen acties, waardoor je inziet hoe dubbel zo’n gameverslaving kan zijn, en hoe machteloos Jonas hier tegen is.

Er waren zoveel signalen. Wilde ik ze niet zien? Waarom wilde ik er niets tegen doen? Of kon ik het niet?

Soes weet begrip en empathie voor Jonas’ gameverslaving op te roepen, door treffend de aantrekkingskracht van het spel te beschrijven. Jonas weet aan het begin van zijn nieuwe studie niet zo goed wat hij met zijn leven aan moet. ‘Hier ben ik, leven. Wat nu?’ Het spel geeft hem een doel dat hij met beide handen aangrijpt. Te stevig. Daarnaast biedt het spel een ontsnappingsmogelijkheid, en de kans om iemand te zijn die hij in het echt niet is. ‘Sanoj [was] juist alles wat ik niet was: snel, behendig, moedig, sterk en volkomen zelfverzekerd.’

In korte, heldere zinnen zonder veel versiering houdt Soes het tempo erin en leidt hij het verhaal naar de onvermijdelijke afloop. De andere personages krijgen gaandeweg het verhaal niet veel diepgang. Aan de ene kant is dat jammer, aan de andere kant benadrukt het ook hoe diep Jonas in zijn eigen, virtuele wereldje zit. Hij heeft weinig oog voor anderen, en komt niet verder dan oppervlakkige contacten.

Met ‘Lichaam van licht’ laat Jelmer Soes licht schijnen op een onderwerp dat zich anders vooral schuilhoudt achter gesloten gordijnen. Een indrukwekkende aanvulling op de Slash-reeks!

Anne.

Leestip: Als dit boek je aanspreekt, dan is 'Erebos' van Ursula Poznanski misschien ook iets voor jou.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.