LettersoepHarriët van Reek

Terug naar lijst
 

Lettersoep

Titel: Lettersoep
Auteur: Harriët van Reek
Uitgeverij: Querido, 2015
ISBN: 978 90 451 1871 0
Illustraties: Harriët van Reek

Terug naar lijst

Koeienletters en hanenpoten

Is het je wel eens opgevallen dat je van letters ook allerlei vormen kan maken?

‘Lettersoep’ is een bijzonder boek. Het gaat over een meneer, lange Letterel. Hij heeft letterogen en hij ziet overal letters. Hij woont in een letterhuis samen met zijn letterpoes. In het boek wordt uitgelegd welke letters je nodig hebt om een letterpoes te maken. Bijvoorbeeld twee letters L die het lichaam zijn, en vier letters J die de pootjes zijn. Letterel knipt letters in stukjes zodat hij er andere letters van kan maken. Zo maakt hij van het woord Niets een Fiets.

Letterpoes heeft trek, dat lost Letterel op door een grote pan lettersoep te maken. Geschreven soep met geschreven balletjes, geschreven sliertjes en geschreven brood. Zou dat lekker zijn? Samen gaan Letterel en letterpoes boodschappen doen voor de soepingrediënten. Bij de letterbakker kopen ze lettersoepstokken en bij de letterslager nemen ze een pond koeienlettergehakt mee. Letterpoes krijgt als traktatie een hanenpootje! Om soep op te scheppen heb je wel een soeplepel nodig. Die kopen ze bij de smid. Alles staat in het teken van letters. Wanneer Letterel zijn hoofd leeg wil laten waaien gaat hij een stukje varen op de rivier de Aa, en wanneer het hout op is om de kachel mee aan te steken worden er lettertakken geschreven.

Aan het einde van het verhaal komen alle letters op bezoek om lettersoep te eten. Op de vraag van letterpoes wie Letterel heeft uitgenodigd zegt hij: ‘Lieve letters, boze letters, treurige, verliefde, vrolijke, keurige, gekke, gemene, valse, dromerige, versierde, kale, arme, dunne, dikke, scheve, kromme, lange, korte, fijne, brutale, aardige..’. Kun jij je bij deze letters iets voorstellen?

De tekst van Harriët van Reek is erg bijzonder. Vaak denk je dat het niet kan wat in de tekst staat, maar meestal zijn het bestaande dingen of uitdrukkingen die in het verhaal voorkomen. Je moet dus goed opletten om alle slimmigheden uit het verhaal te halen. Zo maakt een bakker inderdaad banketletters, en is koeienletters een uitdrukking voor hele grote letters. De tekst van het boek is misschien wat veel voor een prentenboek, maar door de grapjes die in de tekst staan, is het leuk om te lezen.

Net als in de tekst vind je ook in de tekeningen allerlei letters. Zo heeft Letterel zijn naam niet voor niets, kijk maar eens goed. Hij ziet er een beetje eng uit met zijn lange rode lichaam en grote neus. De tekeningen zijn ook gemaakt door Harriët van Reek en ze zien er kunstig uit door alle sierlijke of juist strakke letters.

Harriët van Reek heeft al vaker boeken geschreven over letters. ‘Lettersoep’ past goed in dat rijtje.

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook Het leukste ABC ter wereld’ van Tom Schamp.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.