LepelsnijderMarjolijn Hof

Terug naar lijst
 

Lepelsnijder

Titel: Lepelsnijder
Auteur: Marjolijn Hof
Uitgeverij: Querido, 2018
ISBN: 978 90 214 1499 7
Illustraties: Annette Fienieg

Terug naar lijst

Heelmakers en stukmakers

‘Je hebt heelmakers,’ zei Frid, ‘en stukmakers. Ik ben een stukmaker. Ik vil konijnen en slacht kippen. Jij bent een heelmaker, jij maakt iets van niets. En ben je heelmaker, dan moet je een beetje oppassen. Niks stukmaken, daar komt het op neer. Geen bloed aan je handen. Heelmakers mogen niks stukmaken en stukmakers kunnen niks heelmaken. Zo is het in de wereld verdeeld.’

Janis woont samen met Frid en hun hond Luki op een berg. Ze hebben daar een hutje en wat kippen. Frid is goed in konijnen vangen. Hij slacht en vilt ze. Janis is goed in lepels snijden uit hout, met de mooiste dieren en bloemen erop. Eens in de zoveel tijd moet Frid de berg af om lepels en vachten te ruilen voor eten. Janis mag niet mee, want de grote ziekte ligt op de loer.

Als Frid weer eens naar beneden moet en langer wegblijft dan normaal, wordt Janis ongerust. Heeft de grote ziekte Frid te pakken gekregen? Als hij meer wil weten en niet wil omkomen van de honger, moet Janis de enige plek die hij kent achterlaten en de gevaarlijke tocht naar beneden wagen.

Die tocht vergt het uiterste van Janis. Hij heeft geen passende schoenen en hij kan niet jagen. Stukje bij beetje komt Janis erachter dat de wereld veel ingewikkelder is dan hij dacht. Frid heeft gelogen, maar hij is niet de enige. En wat bedoelde Frid écht met ‘heelmakers’ en ‘stukmakers’? Hij had het niet alleen over lepels snijden…

De andere boeken van Marjolijn Hof gaan over kinderen die in onze tijd leven. ‘Lepelsnijder’ speelt zich in het verleden af: rijke mensen rijden in koetsen en reizigers overnachten in herbergen. Ook heeft dit boek langere beschrijvingen met veel details.

Het geluid van de diepte was oorverdovend. Het water raasde en bulderde. De lucht was nevelig, de bladeren van de struiken glommen van het vocht. Janis liep langs een rij loofbomen, dwars door een groepje varens, een helling op en weer naar beneden.

Hierdoor krijg je het gevoel dat je met Janis meereist. Je kunt je goed voorstellen hoe zwaar het is om elke dag zo’n stuk te moeten lopen en helemaal in je eentje te moeten overnachten in het bos. Het boek heeft heel mooie zinnen zoals ‘Sommige nieuwe woorden waren fijn om te horen. Ze knaagden niet maar kriebelden zachtjes aan zijn oren.’

‘Lepelsnijder’ is een spannend verhaal. Je wilt verder lezen omdat je wilt weten wat er met Frid gebeurd is en waarom hij Janis meenam naar de berg. Aan het begin van het verhaal kun je niet voorspellen hoe het zal aflopen. Wie is Janis eigenlijk?

Annette Fienieg is ook een heelmaker. Zij schilderde en tekende de sfeervolle illustratie op het omslag. Voor de hoofdstuktitels sneed ze linoleumstempels van Janis’ lepels.

Rozemarijn.

Vond je dit een leuk boek? Lees dan ook De brief voor de koning van Tonke Dragt.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.