Leerling van de kraaiNancy Farmer

Terug naar lijst
 

Leerling van de kraai

Titel: Leerling van de kraai
Auteur: Nancy Farmer
Uitgeverij: Lemniscaat, 2005
ISBN: 978 90 563 7712 0
Illustraties:

Terug naar lijst

Ontvoerd door de Noormannen!

Het is het jaar 793. Jack is elf jaar oud en woont in een klein dorpje aan de kust van Engeland. Jack is in de leer bij de bard, een oude, wijze man die over magische krachten beschikt. De bard vertelt Jack verhalen over wat hij allemaal heeft meegemaakt. Hij vertelt over de krijger Beowulf en het monster Grendel. En over de halftrol Frith die met haar man koning Ivar de Beenderloze in het land aan de andere kant van de zee woont.

‘Leerling van de kraai’ van Nancy Farmer begint meteen goed. De verhalen van de bard zijn niet zomaar verhalen, maar oude Scandinavische mythen. Al lezende neem je een kijkje in deze wonderlijke wereld van Noormannen, trollen en monsters. Maar echt spannend wordt het verhaal pas als de halftrol Frith de bard op een nacht een bezoek brengt op haar Nachtmerrie.

Opeens kwam uit de lucht een gestalte zo groot en zo schrikwekkend dat Jack een schreeuw gaf van angst (…). Het was een paard gehuld in een kleed van ijspegels, die afbraken en kletterend op de grond vielen. Haar vacht was grijs en haar ruige manen zaten vol spinrag, en ze had teveel benen!

Kort daarop vallen Noormannen het dorp aan. Jack en zijn zusje Lucy worden gevangen genomen en moeten met deze woestelingen mee naar hun land. De Noormannen zijn een apart volk, ze zijn zowel bloeddorstig als vriendelijk, en daardoor soms lastig te begrijpen. Ze brengen Jack en Lucy naar het hof van Ivar de Beenderloze en de halftrol Frith. Vanuit daar moet Jack op reis, tot diep in het wonderlijke, gevaarlijke gebied Jotunheim, waar hij op zoek moet naar Mimirs Bron. Alleen als hij hierin slaagt, kunnen hij en Lucy veilig naar huis. Onderweg moet Jack het opnemen tegen draken en enorme spinnen. Gelukkig krijgt hij hulp van de kraai Driesthart.

Nancy Farmer heeft er goed de vaart in zitten! Je hoeft je geen moment te vervelen, want je zoeft van de ene spannende situatie naar de andere. Het is soms alsof Farmer het verhaal zoveel mogelijk in elkaar heeft geperst om het in één boek te laten passen. Dat levert een boeiend verhaal op, waarbij je het gevoel hebt geen seconde stil te zitten. Het is wel jammer dat Farmer hierdoor niet uitgebreid over al dat wonderlijks kan vertellen. Want hoe zit het nou precies met de boom Yggdrasil, en wat is toch precies het verhaal achter Mimirs Bron? Dat blijft nu onduidelijk. Misschien ziet Imme Dros of Simone Kramer er iets in om na de Griekse mythologie de Scandinavische verhalen na te vertellen?

Naomi.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.