Lange benen makenRom Molemaker

Terug naar lijst
 

Lange benen maken

Titel: Lange benen maken
Auteur: Rom Molemaker
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf, 2007
ISBN: 978 90 269 1791 2
Illustraties:

Terug naar lijst

Mooie herinneringen zijn goud waard

Eigenlijk gaat het hartstikke goed met Bonne. Hij heeft het naar zijn zin in groep acht en hij is lid van een leuke atletiekvereniging. Maar de laatste tijd denkt hij weer vaak aan Marij, zijn beste vriendin die vorig jaar is overleden. Het lijkt net of alle gebeurtenissen weer terugkomen. En dat is niet makkelijk, want hoe kan Bonne nu gelukkig zijn terwijl zijn beste vriendin niet meer leeft?

Marij werd aangereden door een auto. Bijna een jaar geleden. Natuurlijk heeft Bonne veel verdriet gehad, maar de laatste tijd was zijn vriendin niet zo vaak meer in zijn gedachten. Totdat hij bij een hardloopwedstrijd een meisje zag dat veel op Marij leek. Sinds die tijd denkt hij weer veel aan haar. Soms maakt dat hem erg verdrietig. Hij mist Marij en de leuke gesprekken die ze hadden. Hij mist de fijne vriendschap. Maar gelukkig heeft Bonne hele mooie herinneringen aan haar. Zo denkt hij graag terug aan de hut die ze samen bouwden en aan hoe lief ze elkaar vonden, bijvoorbeeld toen ze elkaar wilden zoenen: “We gaan ook een keer echt zoenen, ja?’ ‘Hallo, eh… ik weet niet…’ ‘…hoe het moet? Ik wel. Een andere keer, goed?’ …‘Ja hoor, goed. Een andere keer.”

Rom Molemaker heeft al een heleboel kinderboeken geschreven, wel meer dan twintig. Met zijn boek ‘De eerste steen’ won hij de Debutantenprijs van 2004. In ‘Lange benen maken’, het boek waarin het verhaal van Bonne verteld wordt, laat Molemaker op een mooie manier zien dat geluk en verdriet soms heel dicht bij elkaar liggen. Bonne heeft het moeilijk met het verlies van Marij, maar hij krijgt er ook twee nieuwe vrienden bij, Geert en Iris. Bovendien moet hij hard trainen voor een belangrijke wedstrijd: “Kijk,’ zegt Geert. ‘Dat is nou een helling voor de echte bikkels. Weet je wat we doen?’ ‘Ertegenop, natuurlijk.’ Bonne gaat al. Met lichte, korte stappen neemt hij schijnbaar moeiteloos de helling.’

Omdat Bonne niet alleen terugdenkt aan Marij maar ook allerlei leuke dingen meemaakt, is ‘Lange benen maken’ geen verdrietig boek geworden. Rom Molemaker gebruikt geen moeilijke woorden of zinnen, maar vertelt op een duidelijke manier dat het een groot verlies is als er iemand uit je omgeving doodgaat. Een verlies dat nooit helemaal zal weggaan. Geert legt het uit aan Bonne: “Alles kan weer goed gaan, maar toch blijft er een lege plek.’ Ze zitten even zonder iets te zeggen naast elkaar, terwijl Bonne nadenkt over wat Geert heeft gezegd. Een lege plek, dat is precies wat het is.’ Bonne heeft ook zo’n lege plek, maar toch kan hij heel gelukkig zijn. Met zijn nieuwe vrienden bijvoorbeeld. En dat is een hele mooie les.

Mieke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.