Lang zal ze levenKoos Meinderts

Terug naar lijst
 

Lang zal ze leven

Titel: Lang zal ze leven
Auteur: Koos Meinderts
Uitgeverij: De Fontein, 2014
ISBN: 978 90 261 3615 3
Illustraties:

Terug naar lijst

Tussen de regels door

‘Denkend aan de dood kan ik niet slapen.’

Een regel uit een gedicht van J.C. Bloem (1887-1966), die de vierentachtigjarige Ida de Graaf ’s nachts uit haar slaap houdt. Ida houdt van kunst en van gedichten, maar er is weinig waar ze op het moment nog echt gelukkig van wordt. Het is geen wonder dat juist deze dichtregel haar wakker laat liggen. Ze denkt aan de dood. Vaak.

‘Ik ben met opzet op het spoor blijven staan,’ zegt mevrouw De Graaf.

Als de zestienjarige Eva naar school fietst, redt ze een oude vrouw die op het spoor staat, terwijl de trein nadert. Iedereen is trots op haar. Ze is een held! Maar zo voelt ze zich helemaal niet. Wat had ze anders moeten doen?

In ‘Lang zal ze leven’ volg je Eva en Ida, na het incident bij de spoorwegovergang. Eva, die nog veel te ontdekken heeft in het leven en Ida, die het leven zat is. Een bijzondere tegenstelling die voor een ontroerend verhaal zorgt. Spectaculair is het boek niet, maar mooi? Dat zeker.

Het verhaal wordt afgewisseld met fragmenten uit Ida’s vroegere leven, toen ze nog gelukkig was. Toch wordt haar leven getekend door eenzaamheid. Haar beste vriendin overlijdt, met haar geliefde Terry wil ze niet samenwonen en kinderen heeft ze niet. Hoewel de stukjes over vroeger interessant zijn, zijn ze niet onmisbaar voor het verhaal. Het enige doel van die fragmenten is een indruk geven van Ida’s leven: ze heeft absoluut niet altijd naar de dood verlangd.

Eenzaamheid is een eigenschap die Eva met Ida deelt. Ze heeft veel contact met haar beste vriendin Sanne, maar eigenlijk praat Sanne vooral over zichzelf en heeft ze weinig aandacht voor Eva. Ook met haar ouders praat ze niet veel over wat haar bezighoudt. Zeker niet over haar bezoekjes aan Ida. Voor het verhaal zou het waardevol zijn om een inkijkje te krijgen in Eva’s gedachten. Hoe is het voor haar om te ontdekken dat Ida helemaal niet gered wilde worden? Moeilijk, weet je als je tussen de regels door leest, want ze vindt het een heel obstakel om erover te praten.

‘Lang zal ze leven’, het eerste jeugdboek van Koos Meinderts, is opgedeeld in korte hoofdstukjes, afwisselend vanuit Eva en vanuit Ida verteld. Meinderts heeft al veel liedjes, kinderboeken en boeken voor volwassenen geschreven. Hij schrijft mooi en helder, ideaal als je niet zo’n grote lezer bent. Hoewel het verhaal meer impact zou hebben als je iets meer over Eva te weten komt, laat het je moeilijk los. Want het leven zat zijn, dat is niet niks, ook niet als je vierentachtig bent.

In het boek komen dichtregels voor uit negen verschillende gedichten. Achter in het boek zijn die gedichten volledig terug te vinden. Een leuke toegift als je van poëzie houdt!

Karine.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.