Lampkapje & de wolf Jacques Vriens

Terug naar lijst
 

Lampkapje & de wolf

Titel: Lampkapje & de wolf
Auteur: Jacques Vriens
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
ISBN: 978 90 475 1891 4
Illustraties: Annet Schaap

Terug naar lijst

Te mooi om waar te zijn

'Er was eens …' Zo begint ieder traditioneel sprookje en dus ook dat van 'Lampkapje & de wolf'. Jacques Vriens schreef dit prentenboek en Annet Schaap maakte de tekeningen.

Een koning en koningin krijgen een dochtertje. Met de jaren wordt ze mooier en mooier. In het begin is prinses Bella nog een lief meisje, dat heel graag speelt met haar beste vriendje Henkie. Maar als Bella ouder wordt, verandert ze in een ijdeltuit en een verwend nest en vergeet ze Henkie. Alleen het mooiste is goed genoeg voor haar.

Op een dag komt ze Henk de Wolf tegen. Henkie is gegroeid en heet nu Henk. Hij geeft de prinses een roos.'Hier, omdat ik jóú niet vergeten ben. Deze roos is net zo mooi als jij bent, misschien zelfs nog mooier.' Maar de arrogante prinses gooit Henk in de diepste kelder van het paleis.

Prinses Bella moet van haar ouders gaan trouwen. Van honderd mooie mannen blijven er maar drie over. Maar geen van hen vindt ze goed genoeg. Eentje vlucht en de andere twee worden – net als Henk - in de kelder gegooid.

Een heks besluit Bella een les te leren en verandert haar in een prinses met een afschuwelijk lelijk gezicht. Ze zal haar schoonheid pas weer terug krijgen wanneer er een man is die haar kust. Niemand, maar dan ook helemaal niemand wil haar kussen.

Vanaf dat moment draagt prinses Bella een lampenkap op haar hoofd en noemt iedereen haar prinses Lampkapje. Zeven jaren gaan voorbij en dan opeens herinnert de koning zich dat er nog drie mannen in de kelder zitten. Zou één van hen toevallig de prinses willen kussen?

Het boek 'Lampkapje & de wolf' is een combinatie van een prentenboek en een sprookje. De pentekeningen van Annet Schaap zijn eenvoudig maar toch ook krachtig door het vele wit en de heldere kleuren.

Jacques Vriens heeft in dit sprookje de beroemde begin- en eindzinnen gebruikt en ook de getallen 3 en 7 komen terug in het verhaal, zoals in veel sprookjes. De belangrijke les wordt uitgesproken door de heks: 'De schoonheid verdwijnt en de lelijkheid blijft. Maar als je echt van iemand houdt, maakt dat niks uit. Echte liefde overwint altijd.' Hoe kan het dan zijn dat de koning zijn dochter niet wil kussen? Gelukkig is er altijd nog Henk, de trouwe vriend.

Dit boek is een kleurrijk kijkboek én een geweldig verhaal om na te spelen in een toneelstuk. Een lampenkap op je hoofd, wie wil dat nu niet?

Jessica

Zin in nog meer sprookjes? Het boek 'De dertig mooiste verhalen van de sprookjesverteller' van Thé Tjong-Khing heeft er genoeg.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.