Laat een boodschap achter in het zandBibi Dumon Tak

Terug naar lijst
 

Laat een boodschap achter in het zand

Titel: Laat een boodschap achter in het zand
Auteur: Bibi Dumon Tak
Uitgeverij: Querido, 2018
ISBN: 978 90 214 1442 3
Illustraties: Annemarie van Haeringen

Terug naar lijst

Veel leuker dan Wikipedia

Weet jij wat een ‘eenhoevige’ is? Nee? Nou, dat is een dier met twee of met vier tenen aan zijn poot. Een giraf bijvoorbeeld. Of een wrattenzwijn, een nijlpaard of een eland. Of een onbekender dier als een gerenoek, een vicuña of een kleine kantjil. Keuze genoeg. In ‘Laat een boodschap achter in het zand’ maak je kennis met heel veel eenhoevige dieren. Zoals bijvoorbeeld die kleine kantjil, waar je meteen een beetje verliefd op wordt:

Op hoefjes zo klein als vingertopjes.
Met ogen rond als honingdropjes,
trippel je eenzaam door het woud.
Op pootjes gemaakt van luciferhout.
Schichtig
spichtig
diertje
dat er voor niemand wil zijn.
Voor niemand?


Ahhh! Je zou die kleine kantjil – het kleinste hoefdier op aarde, van maar 25 centimeter hoog – zo in huis willen nemen! Kijk maar op de prachtige illustratie van Annemarie van Haeringen: een groot groen regenwoud met bladeren en stengels en dan dat piepkleine kantjiltje ertussen, met zijn hoefjes als vingertopjes. En wat heeft Bibi Dumon Tak dit diertje mooi beschreven! Ze vertelt natuurlijk nog meer over hem. Alles wat je op Wikipedia over hem kunt vinden, zoals zijn gewicht (slechts twee kilo) en waar hij leeft (in Zuidoost-Azië, doorgaans helemaal alleen), maar ook dat het vrouwtje drie keer per jaar een jong krijgt, drie keer beschuit met muisjes dus. Is die kleine kantjil dan zo alleen? Wikipedinee!

En dan hebben we het alleen nog maar over de kantjil gehad. ‘Laat een boodschap achter in het zand’ staat vol met gedichten die allemaal over eenhoevige dieren gaan. Behalve dan het gedicht over de tapir, want die heeft drie tenen en is dus geen eenhoevige. Maar hij houdt toevallig zijn spreekbeurt over eenhoevige dieren en sluipt daarmee toch dit boek binnen.
Dat je gedichten aan het lezen bent, heb je amper in de gaten. Het lijkt bijna of je verhalen leest over dieren, maar dan wel verhalen die in korte zinnen zijn opgeschreven en waarin ongemerkt een hoop te leren valt over de Pyrenese steenbok, de wisent en het witstaarthert. Wist je bijvoorbeeld dat het hertje Bambi zo’n witstaarthert was?

Zeg Bambi, mogen wij iets vragen,
tussen ons hè,
niemand hoeft het te horen.
Maar is het niet eens tijd
dat je na honderd jaar volwassen wordt?


Want witstaartherten krijgen dan een gewei en de witte stippen verdwijnen van hun rug. Die herten horen niet op een rode loper thuis, zoals Annemarie van Haeringen op een grappige tekening laat zien.

‘Laat een boodschap achter in het zand’ is een boek om uren in te bladeren, te lezen en te kijken. Bibi Dumon Tak won al eerder Zilveren en zelfs een Gouden Griffel voor haar dierenboeken. Ook deze prachtige bundel is bekroond. Wikipede-jippie-jippie-jee!

Lidewij.

Wil je een ander bijzonder boek lezen over een eenhoevig dier? Lees dan Stem op de okapi van Edward van de Vendel en Martijn van der Linden.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.