KwijtMark Haayema

Terug naar lijst
 

Kwijt

Titel: Kwijt
Auteur: Mark Haayema
Uitgeverij: Azul Kids, 2015
ISBN: 978 90 822834 1 9
Illustraties: Coen Hamelink

Terug naar lijst

Het dierenrijk is iets kwijt

Ben jij ook wel eens iets kwijt? Je jas, misschien, of je voetbal? Dan weet je hoe vervelend het is als je iets niet kunt vinden. Maar het is pas echt lastig als je een klein olifantje bent en je moeder kwijtraakt. En dan ook nog op een hele grote zandvlakte, die Afrika heet. Olifantje Dex maakt het mee in het boek ‘Kwijt’ van Mark Haayema.

Dex pakt een slurfje zand
en zwiept het over zijn rug.
Dat doet hij elke ochtend.
Zandzwiepen.

Terwijl het kleine olifantje Dex zijn favoriete spelletje speelt, is zijn moeder op zoek naar eten voor het ontbijt. Na een tijdje merkt Dex dat zijn moeder al een hele tijd weg is. Ongerust en een beetje bang gaat Dex op zoek. Maar tijdens zijn zoektocht door het snikhete, droge Afrika ontdekt Dex dat hij niet de enige is die iets kwijt is. Want waar zijn de veren van de struisvogel? En wie heeft de tanden van de krokodil gezien?

Het boek ‘Kwijt’ laat ook de jongste kinderen kennismaken met de mensen die ‘stropers’ worden genoemd. Deze gemene mensen rijden met een grote bus door Afrika. Onderweg pakken zij de mooiste dingen af van de dieren die daar leven, zoals de hoorn van de neushoorn en de veren van de struisvogel. Daar kunnen zij veel geld mee verdienen. Als de dieren ontdekken wat de stropers doen, lees je hoe boos, verdrietig en bang zij zijn:

“De stropers…!” gromt de Oude Leeuw.
“Het is niet eerlijk!” fluistert Ko boos.
“Mijn broertjes!” piept de hyena.
“We moeten pakken wat van ons is,” sist de struisvogel.

Omdat ieder dier anders reageert, zoals grommen of fluisteren, is elke zin in dit boek de moeite waard om goed te lezen. De zinnen zijn kort, grappig en gemakkelijk te begrijpen als je vier jaar of ouder bent. Maar niet alleen de tekst, ook de prachtige illustraties van Coen Hamelink brengen het verhaal tot leven. De tekeningen zijn kleurrijk, met een strakblauwe lucht boven de gele zandvlakte van de woestijn. Ook zit er veel beweging in de illustraties. Je ziet stofwolken, een vallende regenbui en een kudde dieren die voorbij komen rennen. Bovendien kun je aan de tekeningen goed zien wat de dieren in Afrika voelen en vinden. Ze huilen, stampvoeten, krijsen en… sluiten vriendschap met elkaar. Deze afwisseling tussen fijne en nare gebeurtenissen zorgt er bovendien voor dat het verhaal niet alleen leerzaam, maar ook leuk is.

Ben jij benieuwd of olifantje Dex zijn moeder terugvindt? Lees dan het boek helemaal uit. Vergeet niet om goed te kijken naar de kleurrijke tekeningen van Afrika! Die zorgen er namelijk voor dat je ‘Kwijt’ steeds weer opnieuw wilt openslaan.

Sabine.

Leestip: Wist je dat niet alleen een olifant en een aap vrienden kunnen worden? In ‘De koning en de kip’ van Catharina Valckx ontdek je hoe leuk het is als een koning en een kip met elkaar bevriend zijn.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.