KweenieJoke van Leeuwen

Terug naar lijst
 

Kweenie

Titel: Kweenie
Auteur: Joke van Leeuwen
Uitgeverij: Querido, 2003
ISBN: 978 90 451 0023 4
Illustraties: Joke van Leeuwen

Terug naar lijst

Er was eens...een verhaal

Je vindt dit boek prachtig, of je vindt er geen klap aan. Een tussenweg is er niet. Dit geldt eigenlijk wel voor de meeste boeken van Joke van Leeuwen, maar voor het ene nu eenmaal wat sterker dan voor het andere. De schrijfster gebruikt het verhaal van 'Kweenie' als een kapstok voor verschillende andere kleine verhaaltjes. Ben je in die taalgrapjes en tekeningen niet geïnteresseerd, dan blijft er niet veel over om van te genieten.

Iedere avond voor de ik-figuur uit 'Kweenie' gaat slapen, vertelt haar moeder haar nog een verhaaltje. Op een avond is ze nog maar net begonnen met 'Er was eens...', als ze weggeroepen wordt voor de telefoon. Op de pagina is vervolgens een soort stripachtige illustratie te zien, met de uitleg: 'Intussen, in een ander verhaal...'

Dan valt er iets op het bed van de ik-figuur, dat heel hard begint te schreeuwen. Het blijkt een personage te zijn dat uit een verhaal is gevallen. Op de vragen die de ik-figuur stelt, antwoordt hij: 'Kweenie. Mijn verhaal was nog maar net begonnen.' De ik-figuur wil Kweenie bij haar houden, maar Kweenie mist zijn ouders. Ze gaan samen op zoek naar het verhaal waarin Kweenie thuishoort.

Als ze uiteindelijk het verhaal van Kweenie gevonden hebben, moet de ik-figuur weer terug naar haar eigen verhaal. Door 'Het was op een avond' te denken, de zin waarmee het boek van Van Leeuwen begint, komt ook zij weer terug in haar eigen verhaal.

Veellezers, die bovendien van aparte verhalen houden, zullen zeker smullen van dit nieuwe boek van Joke van Leeuwen. Ze schrijft over gedachten en gevoelens die iedereen vroeg of laat heeft. Maar ze weet het zo te brengen, dat het lijkt alsof je nu pas snapt wat dat gevoel betekent.

De kans is alleen groot dat je over deze dingen heen zult lezen en je het boek helemaal niet mooi vindt. Hopelijk komt er dan toevallig iemand langs die het boek oppakt, ervan geniet en het bewaart totdat je het wel kunt waarderen. Probeer het nog eens als je duizend andere boeken uit hebt. Wedden dat je dan graag wilt weten met welke omzwervingen Kweenie zijn eigen verhaal weer vindt?

Een compliment voor de vormgeving is op z'n plaats. De gekozen lettertypes, de plaatsing van illustraties: alles past perfect bij de tekst. De vormgeving is niet neutraal, zoals in de meeste boeken, maar versterkt juist de inhoud van het verhaal.

Maartje.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.