Kunst in de kijkerClaire d' Harcourt

Terug naar lijst
 

Kunst in de kijker

Titel: Kunst in de kijker
Auteur: Claire d' Harcourt
Uitgeverij: Lemniscaat, 2001
ISBN: 978 90 563 7375 7
Illustraties:

Terug naar lijst

Heb jij je ogen in je zak?

Kijk je met je neus, heb je je ogen in je zak of is je pet gewoon drie maten te groot? Ga dan maar liever Ezeltje Prik spelen met de familie Struisvogel. Dit boek is niets voor jou. Want wie met Claire d'Harcourt op museumbezoek gaat in haar boek 'Kunst in de kijker', doet mee aan een kijkspel. En bij een kijkspel heb je nu eenmaal niets aan kauwgom in je ogen. Trek je zevenmijlslaarzen aan en maak een virtuele toer door ruim drieduizend jaar kunst.

In dit grote formaat boek zijn kleurreproducties opgenomen van kunstwerken vanaf de Egyptische tijd tot nu. Rondjes met uitvergrote onderdelen van de werken zijn in de kantlijnen geplaatst. Hierdoor lijkt het alsof je door een kijker naar de afbeelding kijkt. Door heel goed te kijken kun je de uitvergrote details opsporen op de grote afbeelding. Kom je er niet helemaal uit dan staan achterin het boek achter flapjes de oplossingen verborgen. Daar vind je ook een beschrijving van de kunstenaars van de werken.

Perioden in de kunstgeschiedenis zijn nooit helemaal precies afgebakend. Ze overlappen elkaar vaak gedeeltelijk. Ook begint een periode in het ene gebied op aarde soms later of duurt hij langer, dan in het andere gebied. Claire d'Harcourt heeft bij de keuze van de kunstwerken voor haar boek gelet op belangrijke kenmerken, die zo'n beetje toonaangevend zijn voor bepaalde perioden of stromingen.

OK, je kijkt naar de afbeeldingen of het zoekplaatjes zijn. Leuk spelletje. Maar wat zie je eigenlijk? Je kunt kunst op verschillende manieren bekijken. Je kunt naar de uiterlijke vorm van het kunstwerk kijken. Het gaat er dan vooral om hoe het kunstwerk er uit ziet, dus welke techniek, welk materiaal of welke kleuren zijn gebruikt en hoe de ruimte is ingedeeld. Als je goed naar een kunstwerk kijkt, zie je allereerst die verschijningsvorm, maar er is meer.

Je kunt je ook bezighouden met de betekenis van de voorstelling. Je vraagt je dan af wat de inhoud is van het kunstwerk. Het belangrijkste daarbij is wat je eigenlijk niet kunt zien en daar zoek je dan verklaringen voor. Die verklaringen kunnen worden gevonden in bijvoorbeeld religie, filosofie maar ook in andere kunstvormen. Saai? Vergeet het maar. Zoiets wordt pas echt leuk naarmate je er meer van af weet. Bekend maakt bemind, zogezegd. Juist door meer te weten over de omstandigheden in de maatschappij in de tijd dat het kunstwerk gemaakt werd, begrijp je meer van de inhoud en betekenis ervan.

Het leuke van dit boek is dat je beide manieren van benaderen erin kunt vinden. Er zijn namelijk ook korte stukjes kunstgeschiedenis opgenomen, waardoor je de kunstwerken beter kunt plaatsen. Hoe dan ook, één ding staat in ieder geval vast. Op welke manier je kunst ook benadert, het begint altijd met de kunst van het kijken. Een boek als 'Kunst in de kijker' helpt je daar op een hele speelse manier bij.

Babs.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.