Kuikens op de dierderijLida Dijkstra

Terug naar lijst
 

Kuikens op de dierderij

Titel: Kuikens op de dierderij
Auteur: Lida Dijkstra
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff, 2016
ISBN: 978 90 245 6956 4
Illustraties: Alice Hoogstad

Terug naar lijst

Veel kuikentjes

Misschien ken je wel een tweeling die je moeilijk uit elkaar kan houden? Verschillende kleding kan dan helpen. Maar wat doe je als je dertig kuikentjes uit elkaar moet houden?

Het is midden in de nacht wanneer Hendrik Haan de andere dieren op de boerderij wakker maakt. Hendrik is vader geworden: ‘Het is al nacht, maar alsjeblieft, kom naar de kippenren. Paulientjes eieren zijn uit, waardoor ik papa ben’. Hendrik is erg blij met zijn negen kindertjes. Maar niet alleen kip Paulien heeft eieren uitgebroed, ook kip Carolien en Jozefien. In één klap is Hendrik Haan vader geworden van dertig kuikentjes!

De volgende dag laat Henrik de kuikentjes het terrein van de boerderij zien. Maar zodra hij bij de voordeur is, rennen alle kuikens weg. De andere dieren helpen om de kuikentjes weer te vangen. Maar omdat ze zoveel op elkaar lijken is het moeilijk te zien of ze alle kuikentjes hebben gevangen. Om dat probleem op te lossen worden er dertig truitjes gebreid met daarop een getal van één tot en met dertig.

De kuikentjes krijgen iedere middag les en leren waar ze tijdens hun leven op de boerderij op moeten letten. Soms lopen de kuikentjes nog wel eens een andere kant op dan Hendrik Haan graag wil, maar dan roept hij streng: ‘Stop! Er wordt niet langer rondgerend als kippen zonder kop’. Zo zorgt Hendrik Haan ervoor dat zijn kuikentjes goed worden opgevoed. De kuikentjes raken nooit meer kwijt … of toch wel?

De tekst van Lida Dijkstra leest lekker makkelijk doordat het op rijm staat. Daarnaast kun je om de tekst ook lachen, vooral omdat de kuikentjes steeds proberen weg te lopen. Ook bevat de tekst grapjes, bijvoorbeeld wanneer er staat ‘rondlopen als een kip zonder kop’. Deze uitdrukking betekent niet dat de kuikentjes zonder kop rondlopen. Het wil zeggen dat de kuikentjes allemaal door elkaar lopen zonder dat ze weten waar ze naar toe willen. In het boek kun je ook leren tellen tot en met dertig. Op één pagina kun je zien hoe je de kuikentjes dan in groepjes kan verdelen. Drie groepjes van tien of twee groepjes van vijftien. Zo maak je ook nog een beetje kennis met rekenen.

De tekeningen van Alice Hoogstad zijn erg fijn om goed te bekijken. Ze zijn met een vlotte lijn getekend waardoor er veel beweging in de tekeningen zit. Ook bevatten ze vaak kleine grapjes, bijvoorbeeld de eierschalen die in het rond vliegen op de eerste pagina’s. Verder is het grappig dat de dieren van de boerderij mensendingen doen. Heb jij wel eens een paard de was op zien hangen? De tekeningen zijn best druk, maar dat komt vooral door de dertig kuikentjes die over de bladzijdes heen krioelen.

Wil jij een boek lezen over kuikentjes die niet op een boerderij maar op een dierderij worden geboren? Dan moet je ‘Kuikens op de dierderij’ zeker een keer lezen!

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook ‘Joris en het kalfje’ van Claire Hülsenbeck.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.