Krukel van de vallende sterrenMargi McAllister

Terug naar lijst
 

Krukel van de vallende sterren

Titel: Krukel van de vallende sterren
Auteur: Margi McAllister
Uitgeverij: Van Goor, 2005
ISBN: 9789000036097
Illustraties:

Terug naar lijst

Uit de lucht gevallen!


‘Haar eigen eiland was ver weg en ze had er niet durven blijven. Er was een voorspelling gedaan over deze baby: hij zal een machtig heerser ten val brengen.’

In de beschutting van de rotsen van het eiland Mistmantel brengt een eenzame eekhoornmoeder haar baby ter wereld. Ze overleeft de bevalling niet, en haar jong wordt meegenomen door een vogel, die het even later uit zijn snavel laat vallen. Zo begint het leven van Krukel van de vallende sterren. Hij is een eekhoorn met een belangrijke bestemming, zonder dat hij het zelf weet.

Het is even wennen, al die dieren en de samenleving die ze vormen, maar voor je het weet, ben je in de ban van Mistmantel. Op dit eiland wonen eekhoorns, otters, mollen en egels vreedzaam met elkaar samen. Iedereen houdt van Koning Van Borstelen die samen met zijn kapiteins, een soort ministers, het eiland regeert. Maar de koning lijkt al een tijd zichzelf niet meer te zijn. Hij geeft bevelen dat de dieren steeds harder moeten werken en minder te eten krijgen. Het ergst zijn de zuiveringen. Als er een dier geboren wordt dat een lichamelijke afwijking heeft, te klein, of ziek is, wordt het gedood. De dieren van Mistmantel weten niet dat het de kwade kapitein Bast is, die de koning steeds meer in zijn macht heeft.

Als het verhaal echt begint, is Krukel inmiddels klaar met zijn lagere school en mag hij schildknaap worden van kapitein Krispijn. Krukel kan zijn geluk niet op, want hij kijkt erg op tegen deze belangrijke eekhoorn! Maar aan zijn geluk komt snel een eind als Krispijn wordt verdacht van moord en van Mistmantel wordt verbannen. Krukel blijft achter en komt steeds meer te weten over de misdaden van kapitein Bast, maar ook over het geheime verzet dat verschillende dieren bieden. Kapitein Bast moet ontmaskerd en verslagen worden. Of dat lukt, ligt voor een groot deel aan Krukel!

In ‘Krukel van de vallende sterren’ komen best heftige onderwerpen aan bod, zoals de slechtheid van kapitein Bast en de door hem bedachte zuiveringen. Maar doordat het ondertussen duidelijk over trippelende eekhoorns en soms per ongeluk anderen prikkende egels gaat, wordt het verhaal toch niet zwaar. Wat ook helpt is dat het een erg hoopvol verhaal is; de dieren komen in opstand, ze pikken niet wat kapitein Bast doet!

Er gaan nog twee boeken over Mistmantel verschijnen, maar dat zal nog even duren. Toch kan je meteen aan dit eerste deel beginnen, want het is een afgerond verhaal.


Naomi.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.