Kruistocht in spijkerbroekThea Beckman

Terug naar lijst
 

Kruistocht in spijkerbroek

Titel: Kruistocht in spijkerbroek
Auteur: Thea Beckman
Uitgeverij: Lemniscaat, 42e druk, 1991
ISBN: 978 90 6069 818 5
Illustraties:

Terug naar lijst

Met een tijdmachine naar het verleden

Stel je voor dat je met een tijdmachine naar het verleden kon reizen… De vijftienjarige Dolf krijgt de kans om een tijdmachine uit te proberen en hij grijpt deze met beide handen aan. Er is één maar: hij moet op de afgesproken tijd op de afgesproken plek staan. Anders kan hij niet meer terug naar zijn eigen tijd. Dolf neemt het risico. Hij laat zich terugflitsen naar het jaar 1212, waar hij een echt riddertoernooi wil zien. Maar door een fout komt hij per ongeluk midden in een Kinderkruistocht terecht, een enorme optocht van kinderen. Hierdoor kan Dolf niet op tijd op de afgesproken plek zijn en dus ziet hij tot zijn grote schrik hoe de verkeerde jongen naar zijn tijd wordt teruggeflitst. Zelf zit hij nu vast in de middeleeuwen…

Eerst is Dolf geschokt, maar hij ontdekt al snel dat hij geen tijd heeft om te piekeren. Hoe zit het met die Kinderkruistocht? De herdersjongen Nicolaas zegt dat hij engelen heeft gezien. Deze engelen hebben hem opdracht gegeven zoveel mogelijk kinderen te verzamelen en op reis te gaan naar Jeruzalem, om deze stad te veroveren. De nuchtere Dolf gelooft niets van dit verhaal. Maar de duizenden kinderen om hem heen wel. Het zijn vooral arme weeskinderen die Nicolaas gevolgd zijn, in de hoop op een beter leven. Ze zijn totaal niet voorbereid op de lange, gevaarlijke reis naar Jeruzalem, en Nicolaas en zijn helpers kijken niet naar hen om. Dit kan Dolf niet laten gebeuren. Met zijn moderne kennis weet hij veel meer dan de middeleeuwers. Hij besluit dat hij hen moet helpen. Onderweg komen ze allerlei gevaren tegen: honger, kou, wolven, roofridders en zelfs een dodelijke ziekte… de Pest. Dolf probeert telkens een oplossing te verzinnen. En zo groeit hij al snel uit tot de ware leider van de Kinderkruistocht, zeer tegen de zin van de ‘heilige’ Nicolaas… En wat staat hen uiteindelijk te wachten in Jeruzalem?

Thea Beckman schreef 'Kruistocht in spijkerbroek' in 1973. Eigenlijk komt Dolf voor ons dus alweer uit de vorige eeuw. In de film die er van Kruistocht in spijkerbroek is gemaakt, is Dolf dan ook wat moderner: daar heeft hij een gsm en IPod. Toch is het boek nog steeds goed leesbaar. De schrijfstijl is wat ouderwets, maar vergeleken met de middeleeuwers is en blijft Dolf een kind van nu. Hij is net zo verbaasd over het leven in de middeleeuwen als wij. Thea Beckman heeft zijn gedachten en gevoelens heel goed beschreven. Zo kijk je over Dolfs schouder mee naar het verleden… en is het bijna alsof je zelf in de middeleeuwen rondloopt.

'Kruistocht in spijkerbroek' werd in 1974 bekroond met een Gouden Griffel, en laatst nog werd het boek verkozen tot het mooiste kinderboek aller tijden. Een beter bewijs is er niet: de avonturen van Dolf zijn van alle tijden.

Eefje.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.