KroonszMarco Kunst

Terug naar lijst
 

Kroonsz

Titel: Kroonsz
Auteur: Marco Kunst
Uitgeverij: Lemniscaat, 2014
ISBN: 978 90 477 0280 1
Illustraties:

Terug naar lijst

Verlangen naar eeuwig leven

Interesse in het mysterie van leven en dood is van alle tijden. Talloze theorieën zijn er bedacht, maar er is geen enkele verklaring sluitende verklaring. Zacharias Kroonsz, een arts uit de rijke 17de eeuw, weigert zich bij onwetendheid neer te leggen. Hij wil weten waarom alles wat leeft moet sterven. In die tijd was het ongebruikelijk om je bezig te houden met dat soort levensvragen. God beslist over leven en dood, was de gangbare opvatting. Daaraan twijfelen zou je zeker in de hel doen belanden. Toch waren er ook toen mensen, vaak filosofen en wetenschappers, die tegen de stroom in durfden te denken. Hen kan Kroonsz goed gebruiken bij zijn onderzoek. Zijn zoon Wessel schakelt hij ook in: die is toch alleen maar aan het dromen over hun dienstmeid.

Schrijver Marco Kunst weet in zijn dialogen en beschrijvingen de 17de-eeuwse tijdsgeest mooi neer te zetten in ‘Kroonsz’, zonder er apart uitleg over te geven. Het Amsterdam van toen komt echt tot leven. Ondanks de welvaart grijpt de dood nog vaak om zich heen. Na het onverwacht overlijden van zijn vrouw stort Zacharias Kroonsz zich als een bezetene op zijn onderzoek. Door het bouwen van een ingenieus instrument kan hij levenslijnen zien bij mensen en daarmee hoe lang ze nog te leven hebben. Als zijn eigen levenslijn nog maar kort blijkt te zijn, besluit Kroonsz rigoureus in te grijpen. Dood gaat hij niet, maar wat is de kwaliteit van leven als het is ontdaan van elk gevoel? En dan is er door deze ingreep ook nog eens een vreemd soort gat in de werkelijkheid ontstaan, dat het einde van de mensheid zal betekenen, denkt Zacharias. Het jaagt hem vreselijke angst aan: met zoveel gruwelijke daden op zijn naam is de hel onontkoombaar. Kroonsz wordt steeds fanatieker en meedogenlozer in zijn zoektocht levenslijnen te beïnvloeden om zo zijn lot af te wenden. Wessel kan niet op tegen zijn vader en werkt noodgedwongen mee.

Tussendoor lees je korte stukjes over Pink en Bor die in 2013 leven. Onvermijdelijk is dat de levens van het gezin Kroonsz hen gaan kruisen. Op welke manier en waarom blijft lang spannend. Duidelijk is dat dwars door alle eeuwen heen er een onverklaarbare kracht ontstaat tussen de hoofdpersonen.

‘Kroonsz’ is een boek dat je niet zomaar even tussendoor leest. Het staat vol met filosofische gedachten die niet altijd even gemakkelijk te volgen zijn. Ook het taalgebruik vraagt om een geoefende lezer. Het boek zet je aan het denken over misschien wel de belangrijkste vragen van het leven, zoals wat het precies is dat het leven zo de moeite waard maakt. Daar kun je wel even mee vooruit…

Juulke.

In de ban geraakt van dit filosofische avontuur? Lees dan ook de trilogie ‘Het gouden kompas’ van Philip Pullman en dompel je onder in parallelle werelden waarin mensen zichtbare zielen hebben…

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.