KreukelLoes Riphagen

Terug naar lijst
 

Kreukel

Titel: Kreukel
Auteur: Loes Riphagen
Uitgeverij: De Fontein, 2014
ISBN: 978 90 261 3662 7
Illustraties:

Terug naar lijst

Wie is mijn baasje?

Honden doen niet altijd wat je zegt. Vooral niet als er botten in het spel zijn. Tot wanhoop van hun baasjes zijn ze dan vaak niet meer te houden. Honden denken nou eenmaal niet na bij wat ze doen. Hond ‘Kreukel’ in het gelijknamige boek van Loes Riphagen, woont al lang samen met zijn maatje. Kreukel heeft het erg naar zijn zin. Zijn maatje ook, denkt hij. Maar op de grappige tekeningen zie je dat het tegenovergestelde waar is. Kreukel denkt dat hij heel behulpzaam is, maar veroorzaakt ondertussen een ravage. De goeiige lobbes ziet niet hoe zijn baasje rood aanloopt van woede. Als hij op straat wordt gezet, denkt hij dat hij op vakantie mag. Maar is er dan wel een baasje dat voor hem zorgt?

Kreukel is altijd in beweging. Hij is voortdurend uit op actie. Dat spat dan ook af van de tekeningen van Loes Riphagen. Zij tekende Kreukel zo, dat je hem meteen lief en grappig vindt. Al is hij nog zo vies en al doet hij nog zo veel ondeugende dingen. In mooie kleuren laat de schrijfster en illustratrice zien hoe Kreukel op weg denkt te gaan naar de zonnige bestemming die hij in een vakantiefolder heeft gezien. Mooi is dat je precies aan de kop van Kreukel ziet hoe hij zich voelt.

Ook in het boek ‘Waar is Max?’ speelt een hond de hoofdrol. Max rent door het hele boek heen en zorgt voor veel gedoe. De mensen die hij tegenkomt, gaan naar hem op zoek. Want een hond mag toch niet in een  winkel lopen, of in een ziekenhuis? Waar is zijn baasje dat hem tot orde roept? Het boek doet een beetje denken aan ‘Waar is Wally?’, waar je op elke pagina, die uitpuilt van de mensen, dieren en dingen, op zoek moet naar het mannetje met zijn rood-witgestreepte kleren. Ook in ‘Waar is Max?’ is er veel te zien op de tekeningen van Qin Leng. De zoektocht naar Max kan beginnen! Het leuke is dat je dit kijkboek op verschillende manieren kunt lezen. Je kunt alleen zoeken naar Max, of ook kijken naar wat er nog meer gebeurt.

Max rent de hele stad door. Je ziet hem bijvoorbeeld in een museum, in de dierentuin en in de supermarkt. Hector, een andere hond, krijgt de opdracht om Max te zoeken. Dat lukt al snel, maar ja, Hector is ook maar een hond: die vindt het bot van Max veel interessanter dan het hondje zelf. En dus kun je op de pagina’s die volgen, zien hoe Max Hector achterna rent. Dat is een grappige wending van schrijver Mathew Price. Zo heb je nog meer te zoeken op elke bladzijde: twéé honden!

Juulke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.