Koning VarkenKoos Meinderts

Terug naar lijst
 

Koning Varken

Titel: Koning Varken
Auteur: Koos Meinderts
Uitgeverij: Lemniscaat, 2015
ISBN: 978 90 477 0508 6
Illustraties: Stern Nijland

Terug naar lijst

De koning wordt een varken

Sommige mensen houden van het eten van vlees, anderen niet. De koning uit het volgende verhaal is dol op varkensvlees.

Het verhaal gaat over een koning en een koningin. De koning is gek op varkensvlees: 'Alles aan een varken vond de koning even lekker, van de roze oren tot het puntje van de krulstaart en alles ertussenin.' De koningin is er helemaal niet blij mee dat haar man zoveel varkensvlees eet. Zij waarschuwt haar man dat hij nog op een varken gaat lijken als hij niet uitkijkt. Maar de koning is het daar niet mee eens: hij is gezond, hij zwemt iedere dag veertien baantjes in de hofvijver tussen de karpers. In zijn koninklijke varkensstal wijst hij het volgende varken aan om op te eten. Het varken is trots dat hij door de koning is uitgekozen, zes biggetjes zijn ook heel blij voor hun vader. Maar één biggetje is helemaal niet blij dat zijn vader verdwijnt en door de koning wordt opgegeten. Hij vraagt zijn vader waarom ze eigenlijk leven als ze uiteindelijk toch allemaal op worden gegeten.

Het biggetje wordt ouder en wil voorkomen dat hij door de koning wordt uitgekozen om vervolgens in zijn maag terecht te komen. Hij ontsnapt en komt aan bij de hofvijver waar de koning zojuist in zijn blootje een duik neemt. Snel trekt het varken de kleren van de koning aan. Maar daar is de koningin, ze schrikt. Haar woorden zijn uitgekomen, haar man lijkt sprekend op een varken! De koningin en het varken leven samen verder, maar wat moeten ze toch eten als het varken geen varkensvlees wil?

‘Koning Varken’ is een bijzonder boek omdat het eigenlijk gaat over eten en gegeten worden. Het verhaal lijkt in het begin een sprookje, maar het heeft toch wel een duidelijke boodschap. Koos Meinderts laat je door dit boek nadenken over je eten. Daarnaast is het verhaal ook erg grappig. De koningin die niet in de gaten heeft dat ze met een varken samen leeft is leuk om te lezen. Ook heeft het verhaal nog een staartje. Bijna aan het einde van het boek staat EINDE, maar als je de bladzijde omslaat zie je dat daar ook nog tekst staat. Het verhaal heeft dus nog een staartje, zonder krul, maar dat moet je zelf maar lezen…

Het prentenboek bevat best veel tekst voor een prentenboek. Toch blijft er genoeg ruimte over voor de grote illustraties. De tekeningen heeft Stern Nijland door middel van linosnede gemaakt, dat is een soort stempel. De illustraties zijn grappig, vlot en druk. Voor iedere tekening is één basiskleur gekozen. Omdat dit donkere kleuren zijn, zijn de illustraties best zwaar en donker, maar dit past wel een beetje bij het onderwerp van het boek.

Dus wil je een bijzonder boek lezen dat grappig is maar je ook diep laat nadenken, dan moet je ‘Koning Varken’ zeker een keer lezen.

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook 'De koning en zijn schat' van Elle van Lieshout.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.