Koning van KatorenJan Terlouw

Terug naar lijst
 

Koning van Katoren

Titel: Koning van Katoren
Auteur: Jan Terlouw
Uitgeverij: Lemniscaat, 1971
ISBN: 978 90 606 9088 8
Illustraties:

Terug naar lijst

Lang leve de koning van Katoren!

Wie heeft er wel eens gehoord van de schuifelende kerken van Uikumene? Of van de knobbelneuzen van Afzette-Rije? Niemand? Stach ook niet. En toch bestaan ze. In Katoren. Stach wil graag koning worden, maar dat blijkt niet zo makkelijk te zijn. En dat is maar goed ook, want anders was dit bijzondere boek er niet geweest…

Katoren had een leuke koning die hield van feest en vuurwerk. Een goede koning waar alle Katorenen van hielden. Maar de koning ging dood en had geen zoon of dochter die hem op kon volgen. Zes ministers gingen het land regeren. Zure heren waar weinig lol mee viel te beleven. Al is het best grappig om over ze te lezen, in een land wonen waar deze heren de dienst uitmaken, is beslist geen pretje. De ministers zouden regeren tot er een nieuwe koning was. Maar zeventien jaar later is er niemand meer in Katoren die nog gelooft dat die nieuwe koning er ooit zal komen.

En dan komt Stach. Hij is geboren in de nacht dat de oude koning stierf. Omdat zijn beide ouders stierven toen hij nog maar een paar dagen oud was, woont hij bij zijn oom Gervaas. Stach heeft van zijn oom geleerd altijd te zeggen wat hij wil en nooit bescheiden te zijn. Op een dag vraagt hij de ministers wat hij moet doen om koning te worden. De ministers zijn hier natuurlijk helemaal niet blij mee. Ze besluiten Stach zeven opdrachten te geven. Als het Stach lukt de opdrachten uit te voeren, wordt hij de nieuwe koning van Katoren.

'Koning van Katoren' is spannend, verrassend en zit vol humor. Jan Terlouw heeft bovendien een schrijfstijl die erg lekker leest. Geen overbodige informatie of onnodige zijwegen; het verhaal dendert lekker door. Stach is een jongen die je meteen in je hart sluit. De opdrachten die hij moet uitvoeren, bestaan uit het oplossen van problemen die zich in Katoren voordoen. De draak van Smook, de tovenaar van Ekilibrië, het lijkt zo uit een sprookjesboek te zijn geplukt. Maar dat is het niet. En dat is nou juist de grap. De problemen die Stach tegenkomt, lijken verdacht veel op problemen die in de werkelijkheid voorkomen. Dus, voor wie zin heeft: op zoek naar de dubbele bodems!

'Koning van Katoren' leverde Jan Terlouw een Gouden Griffel op en er werd een musical van gemaakt. Het boek viel ook in het buitenland in de smaak: het kreeg de Oostenrijkse Jeugdboekenprijs.

Naomi.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.