Koning Koen en de draakPeter Bently

Terug naar lijst
 

Koning Koen en de draak

Titel: Koning Koen en de draak
Auteur: Peter Bently
Uitgeverij: De vier windstreken, 2012
ISBN: 978 90 5579 910 7
Illustraties: Helen Oxenbury

Terug naar lijst

Ridders tegen draken

Koen, Joris en Casper willen drakenvechten. Ze gaan op weg naar een plek waar ze een fort kunnen bouwen. Ze maken een troon voor koning Koen, bouwen een brug en er komt een vlag. Daarna roept de koning zijn ridders Joris en Casper bij elkaar en beginnen ze hun strijd. Het wordt een felle strijd tegen vuurspuwende draken en indrukwekkende monsters.

Peter Bently, de schrijver van ‘Koning Koen en de Draak’, vertelt het verhaal over de drakenvechters in rijmvorm (abcb). Er zit een prettig ritme in de tekst dat door het gebruik van de rijmwoorden versterkt wordt.

Koning Koen is dik tevreden
en gaat op wat stenen staan.
‘Ridders,’ roept hij, ‘we gaan vechten!
Komen er al draken aan?’

Als je alleen de tekst leest, kun je denken dat Koen, Joris en Casper grote mensen zijn. Ze maken hun fort dan wel van dozen en de troon van een lapjesdeken, maar ‘ze slaan en hakken erop los, totdat alle monsters vluchten en verdwijnen in het bos.’ En na hun welverdiende maaltijd komt er eerst een reus die Joris meetrekt en daarna een reus die Casper meeneemt. Koning Koen blijft helemaal alleen achter.

Koning Koen blijft stokstijf zitten.
Zijn zwaard klemt hij in zijn hand.
Als het monster naderbij komt,
schreeuwt hij nogmaals moord en brand.

Het zijn de tekeningen van Helen Oxenbury die ervoor zorgen dat je niet bang wordt van het gevecht of van de draken. Juist niet. De kinderen die op het omslag op een draak zitten, zijn twee peuters en een baby met een speen in zijn mond. De draak briest wel, maar het zijn kleine briesjes en hij kijkt heel lief.

Helen Oxenbury is bekend van haar tekeningen in ‘Wij gaan op berenjacht’. Net als in dat boek wisselt ze in ‘Koning Koen en de Draak’ kleine zwart-witte lijntekeningen af met paginagrote kleurentekeningen. De warme kleuren geven het verhaal een vertrouwde sfeer. En met vlakken vol naast elkaar geplaatste streepjes (arceringen) zorgt ze voor een mooi spel tussen licht en donker.

Met haar tekeningen laat Helen Oxenbury heel goed het fantasiespel zien dat de drie kinderen spelen. Ze vinden het duidelijk geweldig om ten strijde te trekken en twijfelen er niet aan of ze gaan winnen van de draken en de kleurige goedaardige monsters. Maar als Koen later in zijn eentje in het fort zit, is zijn moed verdwenen en zie je hoe hij schrikt van elk geluidje dat hij hoort. En je snapt dat hij schrikt van de schaduw van het tweekoppige monster met twee lichtgevende ogen. Gelukkig wordt hij snel gered!

Ben je zelf ook zo’n stoere ridder die graag buiten speelt? Dan is ‘Koning Koen en de Draak’ echt een boek voor jou.

Inger.

Vond je dit een mooi boek? Lees dan ook eens: ‘Monsterboek’ van Alice Hoogstad‘Vriendjes’ van Mies van Hout en ‘Kleine draak’ van Lieve Baeten.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.