Koning Eddie en de kwade keizerAndy Riley

Terug naar lijst
 

Koning Eddie en de kwade keizer

Titel: Koning Eddie en de kwade keizer
Auteur: Andy Riley
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf, 2017
ISBN: 978 90 00 35348 4
Illustraties: Andy Riley

Terug naar lijst

Vredig Eddieland in gevaar

Zelf bepalen hoeveel zakgeld je krijgt, en dat elke week in kruiwagens wordt gebracht. Alle chocolade uit een snoepwinkel kopen en opeten (en vooruit, ook uitdelen). De hele dag spelen. Dat kan alleen maar in een droom. Of in een sprookje. Of… als je koning Eddie bent, van Eddieland. Eddie is negen jaar en hoeft zich alleen maar druk te maken over leuke dingen. Voor de ingewikkelde zaken heeft hij minister Jill, die zo’n honderd dingen tegelijkertijd kan. Zijn onderdanen, de boeren, zijn blij met zo’n vrijgevige koning die hen elke vrijdag gratis chocolade geeft. Maar hoe moet dat als op een dag het geld op is en tot overmaat van ramp de kwade keizer Nurbizoon op het punt staat om Eddieland binnen te vallen?

Schrijver Andy Riley overdrijft heerlijk om het verschil tussen de goede koning Eddie en de kwade keizer Nurbizoon duidelijk te maken. De keizer is zo slecht als je maar kan bedenken. Hij heeft een kroon met scherpe punten, een zwart kasteel bovenop een rots met een bodemloze gracht eromheen en een vreselijk domme assistent, Globulus. Lachwekkend is de keizer ook:

‘FOE HOE HOE HOE. Een forse man stond op van een donkere, puntige troon. ‘WACHTERS? GRIJP HEM!’ zei de man. De ijselijke krijgers keken verward om zich heen. Er was niemand die ze konden grijpen. Keizer Nurbizoon zakte terug op zijn troon. Hij wist wel dat er niemand was, maar hij schreeuwde graag ‘WACHTERS? GRIJP HEM!’ als hij daar zin in had. En dat was nogal vaak.’

De schrijver houdt erg van flauwe humor. ‘Koning Eddie en de kwade keizer’ zit er vol mee. Heel spannend wordt het daardoor niet, maar grappig is het wel. De tekeningen (gemaakt door de schrijver zelf) doen denken aan een stripverhaal. Dat is niet zo gek, want de Andy Riley is naast schrijver ook cartoonist.

De kwade keizer wil zijn rijk uitbreiden en besluit Eddieland binnen te vallen. Net op het moment dat dat land in crisis is. Koning Eddie wilde dat hij beter had geluisterd naar de saaie uitleg van minister Jill, die hem had verteld hoe hij zijn geld moest beheren. Door een list van de keizer komt het volk in opstand tegen koning Eddie. Maar ja, hoe kan een goede koning met ‘Wapens Die Niemand Pijn Kunnen Doen’ zijn koninkrijk heroveren? Daarvoor is een nóg slimmere list nodig…

Het laatste hoofdstuk is tegelijkertijd het begin van een nieuw avontuur: ‘Koning Eddie en het machtige monster’. Wanneer je niet genoeg kan krijgen van de komische avonturen van deze kleine koning, ren dan snel naar de bieb of boekwinkel om ook dit boek te gaan lezen. Dat wordt gegarandeerd lachen!

Juulke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.