KonijnentangoDaan Remmerts de Vries

Terug naar lijst
 

Konijnentango

Titel: Konijnentango
Auteur: Daan Remmerts de Vries
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren, 2017
ISBN: 978 90 8967 221 6
Illustraties: Dieter en Ingrid Schubert

Terug naar lijst

Tot de zon opkomt en de maan ondergaat

Als je weleens een konijn heen en weer hebt zien huppen, zal het je niet verbazen dat ze ook heel goed kunnen dansen. Zeker met zijn tweetjes. In 'Konijnentango' van Daan Remmerts de Vries, met illustraties van Ingrid en Dieter Schubert, zie je dat duidelijk terug. In dit boek draaien, zwieren en springen een mannetjes konijn en een vrouwtjes konijn om elkaar heen terwijl zij de tango doen aan de oever van een water. En in het water zie je de weerspiegeling van de twee dansende konijnen terugkomen. Tenminste, dat denk je. Als je goed kijkt, is wat er aan wal gebeurt niet hetzelfde als in het water. Dat komt omdat in 'Konijnentango' twéé konijnen de hoofdrol spelen. En volgens hem gaat het verhaal van hun ontmoeting en dans toch iets anders dan volgens haar.

Daar waar er twee verhalen zijn, zijn er ook twee voorkanten. De ene voorkant laat het ochtendgloren zien, met aan de oever een vrolijk konijn met een groen gestreepte stropdas: het mannetjes konijn. Als je nu verder bladert, zie je hoe hij een vrouwtjes konijn ontmoet en met haar de tango danst terwijl de zon ondergaat. Bijna verpest hij het als hij haar per ongeluk een struik in slingert, maar als zij zich dan hoog in een boom verstopt en er uitvalt, maakt hij het weer goed door haar op te vangen. Vrolijk dansen ze verder tot de maan opkomt. Daar eindigt het verhaal.

Of toch niet? Als je het boek nu omdraait, zie je aan de oever een ander vrolijk konijn met een rode kralenketting: het vrouwtjes konijn. Als je verder bladert, zie je hoe zij een mannetjes konijn ontmoet en met hem de tango danst terwijl de zon opkomt. Valt zij uit een boom en vangt hij haar op? Niet helemaal. Ditmaal gaat de dans anders en heeft zij de leiding.

'Konijnentango’ is een uniek meesterwerkje met prachtige illustraties en géén woorden. Maar als je kunt tekenen zoals Ingrid en Dieter Schubert, heb je ook geen woorden nodig. De prenten spreken voor zich. De koele kleuren van de nacht vloeien langzaam over in de warme kleuren van het ochtendgloren. En soms steken de kleuren aan de oever fel af tegen de kleuren van het water, waardoor het verhaal van de pagina’s afspat. Omdat er geen woorden in staan die het verhaal leiden, prikkelen de prenten de fantasie des te meer. De twee konijnen vertellen niet alleen twee verschillende verhalen, lezers zullen ook verschillende verhalen lezen. En als je het boek er nog een keer bij pakt, lees je het zelf misschien ook weer op een andere manier. 'Konijnentango' is zo een oneindige dans en een boek om in te blijven lezen.

Kim.

Leestip: Ook met andere tekstloze prentenboeken als 'Circusnacht' van Mattias de Leeuw of 'Nederland' van Charlotte Dematons ben je verzekerd van veel en langdurig leesplezier.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.