Komt een dier bij de dokterBouwien Jansen

Terug naar lijst
 

Komt een dier bij de dokter

Titel: Komt een dier bij de dokter
Auteur: Bouwien Jansen
Uitgeverij: Moon, 2013
ISBN: 978 90 488 172 76
Illustraties: Sylvia Weve

Terug naar lijst

Dwarse patiënten en loeizware geheimen

Een scheiding, een verhuizing, een nieuwe school . Het zit de tweeling Bente en Bram niet mee. Gelukkig verhuizen ze naar opa. En die opa is wel héél erg cool! Hij is dierenverzorger in de dierentuin! Hierdoor krijgen Bente en Bram een soort vipbehandeling. Ze mogen bijvoorbeeld met dierendokter Henk mee op zijn ronde langs de zieke dieren. En ze krijgen zelfs de sleutel van de dierentuin! Hoe cool is dat?

Nou, toch niet zo heel cool dus. Want de pret duurt niet lang. Al snel komen Bente en Bram er namelijk achter dat opa heel erg ziek is. En wat doe je dan als je ook nog eens ontdekt dat je opa eigenlijk een angsthaas is? Hij wil niet eens naar de dokter om zich te laten behandelen. Dan gaat het verhaal ineens niet meer over vrolijke dierentuinavonturen maar over geheimen. En over hoe moeilijk het is deze te bewaren.

En vandaag is het allemaal nog veel gekker geworden. Want Bram heeft een brief gevonden. Een verdachte. Bloedjezenuwachtig wordt hij ervan. Daarom heeft hij maar een lijstje gemaakt. Weer zo’n tip van mama: een dag niet gelijst, is een dag niet geleefd. Daar is ze heilig van overtuigd. Thuis hangen alle muren vol papiertjes. Op Brams lijstje staat:
Verdachte dingen:
1 Brief lag niet op de mat of tafel, maar zat verstopt tussen boeken in de kast.
2 Envelop ziet er serieus uit.
3 Brief is aan opa gericht, maar niet door hem opengemaakt.
4 Krijg buikpijn als ik ernaar kijk.

Bouwien Jansen beschrijft in ‘Komt een dier bij de dokter’ de gevoelens van Bente en Bram heel mooi. ‘Bentes nieuwe glimlach is net een opplaksnor. Soms zit hij een tijdje stevig vast, en even later lazert hij ineens van haar mond.’ Zo begrijp je heel goed hoe iedereen zich voelt. Het verhaal blijft, ondanks alle problemen, een vrolijke toon houden. Dierenliefhebbers zullen ook zeker smullen van het kijkje achter de schermen in de dierentuin. De titel van het boek is wel een beetje verwarrend. Je zou kunnen denken dat je met een moppenboek te maken hebt. En dat is het toch echt niet. Maar als je het boek hebt gelezen begrijp je wel waarom Bouwien voor deze titel heeft gekozen.

Het boek ziet er vrolijk uit en nodigt echt uit om te lezen. Het formaat is wat kleiner, en ook wat breder dan je waarschijnlijk gewend bent. De bladzijdes zien er daardoor lekker leesbaar uit. Af en toe heeft de tekst een kleurtje en wat vrolijke plaatjes. De illustraties zijn gemaakt door Sylvia Weve. Ze passen heel goed bij het verhaal en fleuren het boek op.

Ciska.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.