Kom uit die kraan!!Tjibbe Veldkamp

Terug naar lijst
 

Kom uit die kraan!!

Titel: Kom uit die kraan!!
Auteur: Tjibbe Veldkamp
Uitgeverij: Lemniscaat, 2015
ISBN: 978 90 477 0727 1
Illustraties: Alice Hoogstad

Terug naar lijst

Een kleine jongen met grote daden op de bouwplaats

Elke middag gingen de bouwvakkers eten in de keet. Dan zeiden ze: ‘Bart, niemand mag de bouwplaats op. Let je op?’ ‘Goed,’ zei Bart. ‘En als iemand toch de bouw op gaat, bel dan de politie!’ ‘Goed,’ zei Bart

'Kom uit die kraan!!' vertelt het grappige verhaal over de kleine Bart. Elke dag staat hij bij de bouw en kijkt naar de machines.  Zou hij die machines kunnen besturen? Op een dag komen er twee grote jongens naar hem toe. Ze durven wel de bouw op zeggen ze, maar Bart vast niet. Bart legt uit dat hij wel durft, maar dat het niet mag. Als de jongens aandringen dat Bart vast niet durft en vast bang is zegt hij: ‘Goed.’ ‘Ik ga de bouw op. Maar dan moeten jullie de politie bellen.’ En dat doen de jongens.

Bart kruipt onder het hek door en loopt naar de wals. ‘Eens kijken of ik de wals kan besturen,’ zei Bart. De grote jongens kijken verbaasd naar Bart en al snel maken ze zich grote zorgen. Wat is die kleine jongen allemaal aan het doen?! Bart richt grote schade aan met de wals. ‘Nu ga ik naar de cementwagen,’ zei Bart. ‘Niet doen!’ riepen de grote jongens. ‘Je hebt net het hek plat gewalst, en een auto! Straks maak je nog meer ongelukken!’ De grote jongens snappen er helemaal niks van. Is dat kleine jongetje soms gek geworden?

Gelukkig is de politie snel daar. Ondertussen is Bart op de stoel van de kraanmachinist gaan zitten om te kijken of hij de zwaaiarm kan besturen. ‘Hij startte de motor, liet de zwaaiarm zwaaien en tilde een politieauto de lucht in.’ De bouwvakkers zagen het vanuit de keet en ook zij maakten zich erge zorgen. Ze renden naar buiten en riepen: ‘Bart, kom uit die kraan!’ ‘Ja!’ riepen de grote jongens. ‘Bart kom uit die kraan!’ ‘Nee!’ riepen de agenten in de politieauto. ‘Zet ons eerst neer Bart, en kom dan uit die kraan!’ Wat is er met Bart gebeurd? Wat doet hij allemaal? Hij maakt een heleboel ongelukken. Of zijn het geen ongelukken en doet Bart het allemaal niet zomaar?

'Kom uit die kraan!!' is een verhaal met een onverwacht hilarische clou, ontzettend grappig. Wie wil er nou niet een keer zo’n grote, stoere machine besturen. Bart wel! Maar niet zomaar, want de kleine Bart blijkt helemaal niet gek te zijn geworden, hij is juist een echte, dappere held. Het boek is een feestje voor liefhebbers van de bouw, machines en voertuigen. Schrijver Tjibbe Veldkamp heeft in vlotte, goed begrijpelijke en duidelijke taal geschreven. De grote illustraties van Alice Hoogstad zijn grappig en maken het boek tot een erg leuke en stoere aanvulling van de boekenkast. 

Bregje.

Wil je nog zo’n grappig verhaal van Tjibbe Veldkamp lezen? '22 Wezen' is een erg leuk verhaal dat werd bekroond met een Zilveren Penseel en een Leespluim van de maand!

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.