Kolletje en Dirk naar de kermisPieter Feller

Terug naar lijst
 

Kolletje en Dirk naar de kermis

Titel: Kolletje en Dirk naar de kermis
Auteur: Pieter Feller
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff, 2017
ISBN: 978 90 245 7735 4
Illustraties: Natascha Stenvert

Terug naar lijst

Reuzenrad en oliebol

In sommige dorpen en steden is het één keer per jaar kermis: een rondreizend attractiepark dat een paar dagen blijft staan en voor veel plezier zorgt.

Kolletje en Dirk zijn lekker aan het spelen wanneer een meneer een bord aan een lantaarnpaal vastmaakt. Op het bord staat dat het binnenkort kermis is. Kolletje heeft erg veel zin in de kermis, ze kan niet wachten! Omdat Kolletje nog niet zo goed kan tellen, maakt haar moeder een aftelkalender. Zo kan ze precies zien hoeveel dagen ze moet wachten voordat het kermis is.

Er zijn al veel boeken verschenen over Kolletje en haar vriendje Dirk. In ‘Kolletje en Dirk naar de kermis’ gaat het om hun belevenissen op de jaarlijkse kermis. Kolletje is niet zomaar een meisje, ze heeft rood-witte toversokken. Als ze die aantrekt en een toverspreuk zegt, gebeuren er de wonderlijkste dingen. Kolletje kan ervoor zorgen dat spannende dingen goed aflopen.

Eindelijk is het zover, het is zaterdagochtend en vandaag kunnen Kolletje en haar vriendje Dirk naar de kermis. Kolletje rent enthousiast naar de slaapkamer van haar ouders om ze te wekken: ‘We kunnen naar de kermis, hoor. De twee grote bulten onder het dekbed knorren alleen een beetje. Kolletje klimt op het bed en springt tussen de bulten in. Opstaan, we gaan naar de kermis!’

De vaak grappige verhalen van Pieter Feller kunnen achter elkaar gelezen worden maar ook los. Zo lees je over Tante Laetitia en opa Kees die ook meegaan naar de kermis. Opa vertelt over hoe het vroeger op de kermis was: ‘Vroeger stond er een grote tent op de kermis en daar kon je allerlei bijzondere mensen in zien, zoals de langste man, de kleinste vrouw, de dikste man ter wereld en de dame met de baard’. Deze bijzondere mensen zijn nu niet meer te zien op de kermis. Wel staat er een groot reuzenrad. Als Kolletje daarin gaat, zijn ze zo hoog dat ze bijna het gouden haantje boven op de kerktoren aan kunnen raken. Verder gaan ze in het spookhuis, gooien ze ballen, eten ze een oliebol en gaan in de botsauto’s.

Tussen de tekst door staan kleine tekeningen van Natascha Stenvert. Die maken het extra leuk om dit boek te lezen. Ze bevatten veel kleur en zijn met een zwart lijntje getekend. Je kan goed zien hoe Kolletje en haar familie eruitzien, en ook de attracties op de kermis zijn duidelijk getekend.

‘Kolletje en Dirk naar de kermis’ is een vrolijk boek vol herkenbare avonturen.

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook Kolletje en Dirk - Lentekriebelsvan Pieter Feller.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.