Kolletje & Dirk - LentekriebelsPieter Feller

Terug naar lijst
 

Kolletje & Dirk - Lentekriebels

Titel: Kolletje & Dirk - Lentekriebels
Auteur: Pieter Feller
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff, 2016
ISBN: 978 90 24571314
Illustraties: Natascha Stenvert

Terug naar lijst

Kriebels in de lente

Heb jij na een lange winter ook zo’n zin in de lente? De dagen worden weer wat langer, en buiten schijnt de zon wat vaker.

In het boek ‘Kolletje & Dirk Lentekriebels’ staan twaalf verschillende verhaaltjes die met de lente te maken hebben. Het eerste verhaal begint op de eerste dag van de lente. Kolletje en Dirk vinden het fijn dat het weer voorjaar is. Ze maken allerlei dingen mee die met dit seizoen te maken hebben. Zo gaat Kolletje met haar klas naar de broer van de juf. Hij heeft een boerderij. Ze gaan er naar de koeiendans kijken. De koeien mogen na een lange winter, waarin ze in de stal hebben gestaan, weer naar buiten. De koeien vinden dat zo leuk dat ze vanzelf gaan springen. Dat lijkt op dansen. Kolletje vindt het wel spannend. Het verhaal heeft een grappig einde; er liggen namelijk ook koeienvlaaien in de wei…

Een ander lenteverhaal gaat over de paddentrek. Tante Laetitia komt aan de vader en moeder van Kolletje vragen of ze zin hebben om mee te helpen. De padden hebben in het bos overwinterd en trekken in het voorjaar naar de vijver om daar eitjes te leggen. Maar dan moeten ze eerst een weg oversteken. Er zijn mensen nodig die de padden de gevaarlijke weg mee overdragen. Vader, moeder, Kolletje en haar vriendje Dirk helpen mee. De vader van Kolletje houdt wel van grapjes. Na afloop zegt hij: ‘Ik vind het fijn dat we de padden op pad hebben geholpen’.

De tekst van Pieter Feller bevat regelmatig grapjes. Kolletje en haar vriendje beleven allerlei avonturen waarin het voor andere kinderen die niet zo aardig zijn meestal niet goed afloopt. Daar mag je dan net als Kolletje best wel om lachen. Kolletje heeft sokken waarmee ze kan toveren. Of ze echt kan toveren, is nog maar de vraag. Ze doet in ieder geval wel haar best. Als ze haar toversokken aanheeft zegt ze de toverspreuk: ‘Katharina Orselia Laetitia’.

De tekeningen in het boek zijn gemaakt door Natascha Stenvert. De tekeningen zijn niet groot, maar staan verspreid bij de tekst. Soms staat er een woordje bij de tekening om iets duidelijk te maken. De tekeningen zijn gemaakt met weinig lijnen en bevatten veel kleur. Doordat er veel kleine tekeningetjes op één bladzijde staan, ziet het boek er lekker vrolijk uit.

Dit boek is niet alleen leuk in de lente. Er staan ook verhaaltjes in die het hele jaar door gelezen kunnen worden, bijvoorbeeld over de hoed van buurman Harry die in het water valt, of de spannende eiercollectie van tante Laetitia.

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook Het grote Carry Slee voorleesboekvan Carry Slee.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.