Koken voor de keizerMarloes Morshuis

Terug naar lijst
 

Koken voor de keizer

Titel: Koken voor de keizer
Auteur: Marloes Morshuis
Uitgeverij: Lemniscaat, 2015
ISBN: 978 90 477 0765 3
Illustraties:

Terug naar lijst

Koken voor je leven

Quesadilla’s met pico de gallo, Mangomousse met chocoladerotsen, Gravad Lax, Paella met kip en garnalen: klinkt jou dat ook zo goed in de oren? Koken kan leuk en vooral heel lekker zijn! Maar wat nou als jouw kookkunsten bepalend zijn of je blijft leven of niet? Het overkomt de elfjarige Mick.

Mick woont in Minelotte, een plek waar ouders zeldzaam zijn. Minelotte wordt namelijk geregeerd door een gemene keizer. Protesteren is verboden en betekent verbanning naar het akelige kale eilandje voor de kust, genaamd de Witte Rots. Veel van de volwassenen in Minelotte verblijven dan ook daar. Zo ook de ouders van Mick en Lori. Omdat de weeshuizen in Minelotte verschrikkelijke plekken zijn, trekken ze naar het strand in het Westen. Samen met twee andere weeskinderen Remo en Pieke wonen ze in een gestrande boot. Het leven gaat daar langzaam maar rustig voorbij. Tot Mick besluit sappige mango’s uit de tuin van de keizer te stelen.

Mick wordt gevangengenomen en in de kelders gegooid. De keizer wil hem een jaar lang dwangarbeid laten doen, maar Mick heeft een beter plan: hij wil voor de keizer koken. En hij gaat zelfs nog een stukje verder:

‘Ik heb een voorstel, Sire. Ik kook zeven dagen voor u. Als het me lukt om iedere dag iets te koken dat u lust, laat u alle mensen op de Witte Rots vrij. En mij ook natuurlijk.’

De keizer stemt er wonder boven wonder mee in. Onder één voorwaarde: lukt het Mick niet, dan wordt hij voor de haaien gegooid. En dan is er nog één belangrijk detail: de keizer lust helemaal niks! Dit is het begin van de zeven langste dagen in het leven van Mick. Het gaat niet alleen om zijn eigen leven, maar ook om dat van iedereen op de Witte Rots en het leven van zijn kleine zusje Lori die anders alleen achterblijft. Mick trekt alles uit de kast om het de koning lekker te laten smaken. Zal het hem lukken zeven dagen achter elkaar iets geweldigs te maken?

‘Koken voor de keizer’ van Marloes Morshuis gaat over vriendschap, angst en doorzettingsvermogen. Mick wordt onder grote druk gezet en tegengewerkt, maar gelukkig krijgt hij hulp van zijn zusje, vrienden, de oude keukenhulp Kokkie en een mysterieuze meneer uit de bergen. Het blijft tot het einde spannend of hij het gaat halen, maar het is wel op een luchtige en humoristische manier beschreven. En het leukste van alles is: alle recepten van de gerechten die Mick voor de keizer kookt, staan achterin in het boek!

Eva.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.