KleurallesJoëlle Jolivet

Terug naar lijst
 

Kleuralles

Titel: Kleuralles
Auteur: Joëlle Jolivet
Uitgeverij: De Harmonie, 2010
ISBN: 978 90 6169 946 0
Illustraties: Joëlle Jolivet

Terug naar lijst

Kies je eigen kleuren

Een kleurboek! Een van de Zilveren Penselen 2011 is voor een kleurboek. Is dat raar? Ja en nee. Ja, het is raar, omdat het nog nooit eerder gebeurd is dat een kleurboek de belangrijkste Nederlandse illustratieprijs heeft gewonnen. Nee, het is niet raar, omdat de tekeningen in ‘Kleuralles’ van Joëlle Jolivet zelfs zonder kleur zó mooi zijn, dat ze deze prijs zeker verdienen. Het is ook niet de eerste keer dat er een Penseel is uitgereikt voor zwart-wittekeningen. Dat gebeurde bijvoorbeeld in 1978 al: toen kreeg Thé Tjong-Khing een Gouden Penseel voor ‘Wiele wiele stap

In ‘Kleuralles’ heeft de Franse Joëlle Jolivet nu eens niet haar tekeningen ingekleurd. Dat mag jij zelf doen. In het grote boek – dat er ook uit ziet als een kleurboek, met een papieren omslag in een plastic hoes – komen verschillende onderwerpen aan bod. Dat zijn bijvoorbeeld een boom met veel soorten vogels, een groot luipaard in de struiken, een veld vol bloemen, en een groep edelmannen en -vrouwen. Er zijn ook leuke verrassingen: achter de ramen van een kasteel zie je bijvoorbeeld een moeder die haar kind naar bed brengt en een man en een vrouw aan tafel, terwijl een kok een feestelijke maaltijd opdient. Achter de bloemen op het veld zitten vlinders en een sprinkhaan verstopt.

Elke paginagrote tekening heeft haar eigen patroon. Een zee vol vissen heeft meer ronde lijnen door de bolling van de vissen en de wuivende waterplanten. De puntige daken en torens van een stad bestaan vooral uit rechte lijnen en hoeken. En juist die samenwerking tussen de verschillende lijnen en vlakken zorgt voor de opvallende sfeer van deze tekeningen. De lijnen zijn vrij dik en maken dat de tekeningen heel stevig lijken. Stevig en – heel knap – toch ook sierlijk, zoals bij de eend en haar kuikentjes, of vol vaart, zoals bij de tekening met de rennende giraf en andere dieren.

Die stevige lijnen in combinatie met allerlei details zie je ook in de andere boeken van Jolivet. Dat zijn ook van die joekels: boeken die niet rechtop in de kast kunnen staan, omdat ze zo hoog zijn. In ‘Beestenboek’ zie je de afbeeldingen van vierhonderd dieren. Op elke dubbele pagina staan dieren die in de warmte leven of in de kou, dieren met hoorns of met veren. In ‘Bijna alles’ komen allerlei onderwerpen aan de orde, zoals muziekinstrumenten, bloemen en bomen, huizen en kleding. Nog veel meer kleding is te zien in ‘Klerenboek’. Jolivet tekent daar bijvoorbeeld mensen in sportkleding, schoenen, vrouwen in een broek en mannen in een rok en naakte mensen.

In ‘Kleuralles’ staan nieuwe tekeningen, maar je herkent de onderwerpen uit Jolivets eerdere boeken. In die andere reuzenboeken was al veel te zien, in ‘Kleuralles’ is er ook veel te doen. Groots!

Inger.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.