Kleine Vos op zoek naar overal & nergensRu de Groen

Terug naar lijst
 

Kleine Vos op zoek naar overal & nergens

Titel: Kleine Vos op zoek naar overal & nergens
Auteur: Ru de Groen
Uitgeverij: Samsara, 2019
ISBN: 9 7894 9299 507 0
Illustraties: Thysa Zevenbergen

Terug naar lijst

Waar vind je geluk?

‘Maar op een nacht kon zij niet slapen.
‘Is er niet iets wat ik mis?
Zou het waar zijn wat ze zeggen,
Dat het elders mooier is?’

Kleine Vos vraagt zich dit af, terwijl ze eigenlijk best wel vrolijk en gelukkig is. Ze gaat op zoek naar een plek waar ze nog meer geluk vindt. Het wijze bruine hert zegt dat dat land overal en nergens moet zijn. Dus gaat Kleine Vos op ontdekkingstocht in ‘Kleine Vos op zoek naar overal & nergens’. Op avontuur ontmoet ze pandaberen, vogels en olifanten.

In dit grote vierkante prentenboek zijn vooral de illustraties van Thysa Zevenbergen heel bijzonder. Het zijn heel kunstig uitgesneden afbeeldingen. De vormen ontstaan doordat Thysa met een vlijmscherp mesje iets wegsnijdt uit dik wit papier, zodat de gekleurde achtergrond naar voren komt. Hoe ze dat doet, zie je op haar website.

Kleine Vos trekt over de hele wereld en verschillende landschappen trekken in het verhaal voorbij, van een drukke Aziatische stad tot de Afrikaanse savanne. Gezien vanaf laag bij de grond tot hoog in de lucht. Zo kijk je elke keer vanaf een ander standpunt en ontdek je steeds wat nieuws, zoals fladderende vlinders, stromende rivieren of een stralende zon. En zo bekijkt Kleine Vos het ook. Ze probeert mee te gaan in het klimmen en bouwen van de panda’s, vis te eten met de vogels en te badderen met de olifanten.

Het boek straalt rust en ritme uit. Dit komt doordat op elke pagina slechts één achtergrondkleur is gebruikt in mooie natuurtinten die niet schreeuwerig zijn. De gekleurde dieren en het bruin-oranje vosje vallen daarin extra op. Ook komt de rust door de gelijke opbouw van elke pagina, met rechts de afbeelding en links de tekst. Op een bijna lege witte pagina staan telkens slechts vier poëtische regels van de schrijver Ru de Groen. Door het rijmende ritme, laten ze zich heerlijk voorlezen:

‘Mijn geluk is niet de jouwe,’
zei panda met een wijds gebaar.
‘Geluk voor mij is torens bouwen,
van hier tot aan de zon aldaar.’

Kleine Vos probeert het geluk van panda te ervaren en klimt in de bamboetoren. Maar deze wiebelt zo erg dat ze eruit valt. Gelukkig wordt ze gered door een vogel. Hoog in de lucht brengt de vogel Kleine Vos naar haar volgende avontuur tussen de olifanten.

De dieren die Kleine Vos tegenkomt, worden allemaal van andere dingen gelukkig. Aan het eind van haar avontuur heeft Kleine Vos veel geleerd over anderen, maar ook over zichzelf. De vraag is natuurlijk of Kleine Vos uiteindelijk het geluk heeft gevonden?

Het tweede deel over Kleine Vos, 'Kleine Vos en het mooiste wat er is' ligt vanaf eind maart 2020 in de winkels.

Loes.

Leestip: Wil je een ander ontroerend boek lezen over de zoektocht van een vosje? Lees dan ook Vos wil naar de maan van Floor Tinga.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.