Kleine Sofie en Lange WapperEls Pelgrom

Terug naar lijst
 

Kleine Sofie en Lange Wapper

Titel: Kleine Sofie en Lange Wapper
Auteur: Els Pelgrom
Uitgeverij: Querido, 1984
ISBN: 978 90 214 7809 8
Illustraties: Thé Tjong-Khing

Terug naar lijst

Op reis met je knuffel

‘Opeens hoorde Sofie een zacht geschuifel. En er ritselde iets. Over de vloer trippelden voetjes, heel kleine voetjes moesten het zijn. Je kon het bijna niet horen op het dikke tapijt. Het geluid kwam uit alle hoeken van de kamer; er waren ook langzame, doffe stappen bij.’

‘Kleine Sofie en Lange Wapper’ is geschreven door Els Pelgrom en de tekeningen zijn gemaakt door Thé Tjong-Khing. Het verhaal gaat over Sofie, een nieuwsgierig meisje, dat alles wil weten van wat er op de wereld is. Maar Sofie is ziek en daarom moet ze van de dokter in bed blijven. Ze verveelt zich en haar ouders hebben geen antwoord op alle dingen die Sofie zich afvraagt. Op een avond gebeurt er iets bijzonders. Alle poppen en knuffels van Sofie worden wakker en verzamelen zich in haar kamer om te kijken naar een toneelstuk, bedacht door één van de poppen.

Lange Wapper, Sofies lievelingsknuffel gaat een van de hoofdrollen spelen, samen met Beertje en Sofies kat. Het stuk gaat over ‘alles wat er in het leven te koop is’ en Sofie krijgt ook een hoofdrol. Dan begint het spannende verhaal. Sofie gaat samen met haar knuffels op reis en beleeft het ene na het andere spannende avontuur, totdat ze uiteindelijk met een boot in een enorme storm terecht komt. Hoe dat afloopt? Dat moet je zelf maar gaan lezen.

‘Kleine Sofie en Lange Wapper’ is een gek boek vol onverwachte wendingen, waardoor het verhaal onvoorspelbaar blijft. De avonturen van Sofie spelen zich af op allemaal vreemde plaatsen, zoals in ‘het huis voor mislukte kinderen’. Is het leuk om daar te wonen of juist niet? En hoe komt Sofie in de gevangenis terecht? Nog belangrijker: hoe komt ze er weer uit?

Thé Tjong-King tekende in zwart-wit bij het verhaal. Soms zijn de illustraties wel een hele bladzijde groot. Er is zoveel om naar te kijken; je blijft steeds kleine, nieuwe dingen zien. Sommige tekeningen zijn ook wel eng, ze zijn donker en net echt.

Het boek is geschreven in 1984, dus best een tijd geleden. Dit kun je wel merken aan sommige woorden die Pelgrom gebruikt. Maar toch gaat het verhaal over een tijdloos onderwerp: vriendschap. Want de vriendschap die Pelgrom beschrijft tussen Sofie en Kleine Wapper, tussen een meisje en haar knuffel, is heel bijzonder. Ook de vragen die Sofie heeft over het leven en over groot worden, blijven na zoveel jaar nog heel herkenbaar.

‘Kleine Sofie en Lange Wapper’ was genomineerd voor de Griffel der Griffels, de prijs voor het beste jeugdboek in vijftig jaar. Die werd uitgereikt omdat in 2004 de vijftigste kinderboekenweek werd gehouden. Tijdens het Gouden Kinderboekenbal ging de prijs naar een ander boek, ‘De brief voor de koning’, van Tonke Dragt.

Stephanie.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.