Kleine Muis zoekt een huis.Petr Horácek

Terug naar lijst
 

Kleine Muis zoekt een huis.

Titel: Kleine Muis zoekt een huis.
Auteur: Petr Horácek
Uitgeverij: Gottmer, 2007
ISBN: 978 90 257 4087 0
Illustraties:

Terug naar lijst

Er zit een gat in mijn boek

Wie maakt er nu een gat in de kaft van zo'n mooi boek? Het lijkt zonde, maar het laat ons wél meteen iets over dit boek zien. Door het gat heen zie je namelijk de muis waar het boek over gaat. En je ziet ook dat die muis een lekkere appel ziet liggen. Enne… het gat in de kaft is zeker niet het enige gat in het boek!

Kleine Muis wil verhuizen. Zij heeft namelijk een heel lekkere appel gevonden, maar die past niet in haar huisje. Kleine Muis vraagt aan veel verschillende dieren of zij misschien bij hen mag komen wonen, maar nergens is zij welkom. Onderweg krijgt Muis honger, maar gelukkig heeft ze de appel bij zich waar zij iedere keer weer een stukje vanaf kan knabbelen. En dan, aan het eind van het boek, als Muis erg moe is geworden van al het lopen, lukt het toch: " 'Dit holletje is precies groot genoeg voor mij en mijn appel,' zei ze tevreden. Kleine Muis klom in haar eigen bedje en viel meteen in slaap."

Petr Horácek heeft een prachtig boek gemaakt, met daarin veel dingen waar peuters dol op zijn: spanning, herhaling en doorkijkgaatjes. Voor zijn illustraties maakt Horácek gebruik van collage-technieken. De 'tekeningen' bestaan dus uit verschillende stukjes papier die bij elkaar geplakt een mooi plaatje vormen.

Veel peuters zullen zich slim voelen bij het bekijken van het boek. Zij hebben natuurlijk heel goed door dat het holletje dat Kleine Muis precies goed vindt om in te wonen gewoon haar eigen huisje is. En dat ze daar nu zo goed in past omdat haar appel intussen veel kleiner is geworden!

Dit prentenboek is mooi vormgegeven. Het doorkijkgaatje in de kaft wekt meteen al de nieuwsgierigheid van peuters. De bladzijden zijn lekker stevig, waardoor het boek mooi blijft, zelfs als het keer op keer door peuterhandjes vastgehouden wordt. En dat zal zeker gebeuren, want kinderen zullen het heerlijk vinden om met Muis op zoek te gaan naar een nieuw holletje.

'Kleine Muis zoekt een huis' roept niet alleen aan het eind, maar zeker ook door het boek heen veel reacties op bij peuters en dat kan leuke gesprekjes opleveren tussen peuter en voorlezer. Het is dan ook helemaal terecht dat dit boek in januari 2008, tijdens De Nationale Voorleesdagen, de prijs voor het Prentenboek van het Jaar heeft gekregen!

Maartje.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.