Kleine Muis eet de maanPetr Horácek

Terug naar lijst
 

Kleine Muis eet de maan

Titel: Kleine Muis eet de maan
Auteur: Petr Horácek
Uitgeverij: Gottmer, 2014
ISBN: 978 90 257 5740 3
Illustraties:

Terug naar lijst

Hoe smaakt de maan?

Kleine Muis is terug! ‘Kleine muis eet de maan’ is het vervolg op ‘Kleine Muis zoekt een huis, dat  alweer een tijdje geleden – in 2008 – Prentenboek van het Jaar was. In dit nieuwe boek, ‘Kleine Muis eet de maan’ beleeft Kleine Muis iets heel raars… Ze eet een deel van de maan op!

Want op een ochtend wordt Kleine Muis wakker en ontdekt ze tot haar verbazing dat er een stukje van ‘de maan’ voor haar holletje ligt.

‘Er is een stukje van de maan uit de hemel gevallen!’
riep ze verbaasd.
‘Mijn wens is uitgekomen.’


Als je goed kijkt en even nadenkt, kom jij er vast iets eerder dan Kleine Muis achter dat haar ontbijt niet echt de maan, maar iets anders geels is… dat bovendien erg gezond is en lekker smaakt! Raad jij het?

Kleine Muis probeert zich in te houden met het eten van de maan, maar de maan smaakt zó lekker dat ze al snel de helft opeet. Oeps! Wat nu? Gelukkig zijn de vrienden van Kleine Muis, Konijn en Mol, er om haar te helpen en gerust te stellen.

‘Wat is er aan de hand, Kleine Muis?’ vroeg Konijn.
‘Ik heb de halve maan opgegeten,’ zei Kleine Muis,
‘en nu kan ze nooit meer rond worden.’
‘Kan niet,’ zei Konijn. ‘Niemand kan de maan opeten.’
‘Nou, ik heb het anders net gedaan,’ zei Kleine Muis.


Zal Kleine Muis er op tijd achterkomen wat er echt aan de hand is? Schrijver en illustrator Petr Horácek heeft deze vrolijke heldin heel leuk en origineel neergezet met haar lieve rood-geelgestreepte sokken, handschoenen en staart. Kleine Muis is in ieder geval heel speciaal door deze schattige outfit!

Wat ook heel speciaal is aan ‘Kleine Muis eet de maan’ is dat er gaten in het boek zitten! Gaten in het boek? Ja, echt waar! En dat is juist heel erg geinig. Door deze kijkgaatjes in het omslag en de platen kun je als het ware steeds al een bladzijde verder kijken. Dit geeft een heel speels effect waardoor het nóg leuker is om ‘Kleine Muis eet de maan’ te lezen en te bekijken!

Je raadt het al: ‘Kleine Muis eet de maan’ is een geslaagd prentenboek. Dat komt niet alleen door de kijkgaatjes, maar ook door het grappige verhaal van de ‘opgegeten maan’ en door Kleine Muis zelf, die dus erg lief is getekend door Petr Horácek. Kleine Muis maakt een hoop mee: haar gezichtsuitdrukkingen veranderen per pagina, van ontspannen naar verrast, en van geschrokken naar boos en chagrijnig. Toch blijft ze altijd schattig en vriendelijk, net als haar vrienden Konijn en Mol. Kleine Muis is zo’n prentenboekvriendin die je echt in je hart sluit!

Wil je nog een leuk prentenboek lezen met een muis in de hoofdrol? Kijk dan eens naar ‘Piepkleine muis’ van Janis Ian, over een muis met stoere plannen.

Lizan. 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.