Kleine Man en GodKitty Crowther

Terug naar lijst
 

Kleine Man en God

Titel: Kleine Man en God
Auteur: Kitty Crowther
Uitgeverij: De Eenhoorn, 2011
ISBN: 978 90 583 8712 7
Illustraties: Kitty Crowther

Terug naar lijst

Grote vriendelijke reus

'En hoe had jij je God dan voorgesteld?'
'Groot, oud, met een lange witte baard, een strenge blik, een hemelsblauw hemd. Maar, net als u, met de handen op de rug!'
God barst in lachen uit.

Klein Man komt tijdens een wandeling door het bos God tegen. Eerst schrikt hij, maar hij raakt al snel met God in gesprek. Al pratend wandelen ze verder. Kleine Man nodigt God daarna uit om bij hem thuis een omelet te komen eten. Na de maaltijd zitten ze bij het meer naast het huis van Kleine Man. Ze praten over alle dingen die ze het liefste doen en kijken naar de sterren.

Kleine Man vindt zijn ontmoeting met God heel speciaal. 'Er zijn zo van die dagen, denkt hij, die je voor eeuwig veranderen.' Hij heeft gezien hoe God allerlei gedaanten kan aannemen, zoals een konijn en een cowboy. Kleine Man schrok van de gorilla, maar voelde zich weer op zijn gemak toen God zichzelf in de vader van Kleine Man veranderde. Kleine Man is trots wanneer hij God zijn huis laat zien en God 'Wauw!' zegt. En wanneer God over het meer loopt, is Kleine Man onder de indruk.

Kitty Crowther heeft met 'Kleine Man en God' een heel bijzonder verhaal geschreven en getekend. Ze lijkt met haar verhaal te willen zeggen: als Kleine Man met God kan praten, dan kun jij dat ook. Ze laat God vertellen dat hij niet de enige God is, maar dat hij een van de vele goden is. Zo mag je van haar zelf bedenken of er ook een god voor jou is en hoe hij eruit ziet. God kan in dit verhaal veel, maar hij weet en kan ook dingen niet, zoals zwemmen en in bomen klimmen. Of doet hij net alsof?

In de rustige potloodtekeningen van de natuur, waarin veel verschillende planten en dieren zijn te zien, gaat alle aandacht uit naar God en de Kleine Man. God is hier een grote witte figuur, bijna een reus, zonder veel vorm, behalve een rond hoofd, een ronde buik, armen en benen. Kitty Crowther heeft hem met rozerode lijnen getekend, waaromheen steeds een oranje waas hangt. Dat waas geeft God een aardige, warme gloed, alsof de zon altijd om hem heen straalt. Wanneer God in een groot hert of een indiaan verandert, blijf je die twee kleuren zien. Gods gloed straalt tijdens de wandeling ook steeds meer af op de omgeving. Uiteindelijk kleurt de hemel helemaal oranje en krijgt ook Kleine Man, die Theo heet (en dat betekent God), een oranje gloed.

Kitty Crowther heeft voor de tekeningen in dit boek het Gulden Palet ontvangen, voor het verhaal een Boekenwelp. Indrukwekkende tekeningen bij een mooi verhaal dat je aan het denken zet en tegelijkertijd laat wegdromen.

Inger.

Vind je dit boek leuk? Lees dan ook:Hoe het varken aan zijn krulstraat kwam van Gerda Dendooven of
God & Co; over geloven altijd en overal van Kolet Janssen
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.