Kleine IJsbeer en de grote onderzeebootHans de Beer

Terug naar lijst
 

Kleine IJsbeer en de grote onderzeeboot

Titel: Kleine IJsbeer en de grote onderzeeboot
Auteur: Hans de Beer
Uitgeverij: De Vier Windstreken, 2011
ISBN: 978 90 5116 183 0
Illustraties: Hans de Beer

Terug naar lijst

Verdwalen en thuiskomen

Alle fans van Lars de ijsbeer opgelet: er is een nieuw avontuur verschenen over deze kleine held. In ‘Kleine IJsbeer en de grote onderzeeboot’ maakt Lars nieuwe vrienden op een wel heel bijzondere plek.

Lars de kleine ijsbeer woont op de Noordpool, het land van sneeuw, ijs en kou. Maar dit jaar is het wel erg warm op de pool. Overal brokkelen stukken ijs naar beneden en op sommige plekken is zelfs de sneeuw al verdwenen. Lars vindt het wel lekker dat het water nu niet meer zo koud is, maar de warmte heeft ook nadelen. Zijn vriendjes zijn met hun families naar het noorden getrokken, de kou achterna. Alleen spelen is toch minder leuk, en daarom gaat Lars op zoek naar nieuwe vriendjes. Al snel ziet Lars verse sporen in de sneeuw… Zou dit een nieuw vriendje kunnen zijn?

Het spoor kronkelt naar beneden, richting de grote baai. Bijna bij de oever aangekomen, ziet Lars een enorm zwart ding in het water drijven. Het ding gonst en er komt een beetje rook uit. Lars vertrouwt het niet. Voorzichtig schuifelt hij achteruit…

Het is een onderzeeboot! En van wie de sporen zijn, wordt al snel duidelijk. Ze zijn van Norbert, de scheepshond. Norbert vertelt dat zijn baasjes op de onderzeeboot onderzoek doen op de Noordpool. En dat er twee ijsbeertjes aan boord zijn van de boot. Die waren verdwaald en zaten zielig met zijn tweetjes op een ijsschots midden op zee. Als Lars hoort dat de ijsbeertjes meegenomen zullen worden naar de thuishaven van de onderzeeboot, bedenkt hij een plan. Want de ijsbeertjes horen thuis op de Noordpool, ze moeten terug naar hun ouders! Als het donker is, smokkelt Norbert Lars de grote onderzeeboot binnen. Zal het Lars lukken de ijsbeertje thuis te brengen?

‘Kleine IJsbeer en de grote onderzeeboot’ is alweer het tiende prentenboek over Lars. Deze kleine ijsbeer, die ‘een kei is in verdwalen en thuiskomen’, houdt wel van een spannend avontuur en maakt snel vrienden met wie hij ook tegenkomt. In dit verhaal is Lars niet echt meer een kleine ijsbeer. De verdwaalde ijsbeertjes op de onderzeeboot zijn namelijk nog kleiner, en zo wordt Lars een soort grote broer. Hij is nu de oudste en hij moet goed op de ijsbeertjes letten. Dat valt nog niet mee!

Hans de Beer heeft met ‘Kleine IJsbeer en de grote onderzeeboot’ een spannend, winters prentenboek gemaakt waar veel kleuters (en hun voorlezers) lekker voor zullen gaan zitten. Net als voor de andere boeken over Lars maakte Hans de Beer de tekeningen zelf. Ondanks de koude omgeving van het verhaal, hebben de tekeningen een warme sfeer en zijn ze vol details. En dat is best knap als je bedenkt dat bijna elke tekening voor een groot deel uit sneeuw en ijs bestaat!

Mirjam.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.