Kleine Ezel en de durfalRindert Kromhout

Terug naar lijst
 

Kleine Ezel en de durfal

Titel: Kleine Ezel en de durfal
Auteur: Rindert Kromhout
Uitgeverij: Leopold, 2010
ISBN: 978 90 258 5289 4
Illustraties: Annemarie van Haeringen

Terug naar lijst

Kleine Ezel is niet bang (nou ja, een beetje dan)

Kleine Ezel heeft al best veel meegemaakt in zijn jonge leventje. Samen met zijn beste vriend Jakkie en andere dierenvriendjes ontdekt hij de wereld. In de mooie prentenboeken die Rindert Kromhout samen met Annemarie van Haeringen maakt, heb je al veel van zijn avonturen kunnen meebeleven. Hoe Kleine Ezel bijvoorbeeld op zoek is naar zijn vader in ‘De pappa van Kleine Ezel’ of hoe dapper hij is in ‘Kleine Ezel en het boebeest’.

In elk boek gaat het niet alleen over wat Kleine Ezel meemaakt, maar ook over belangrijke dingen als vriendschap en wat je voelt. Wat betekent het bijvoorbeeld om vrienden te zijn? En hoe kun je grote en kleine angsten overwinnen? Het is knap dat schrijver Kromhout dat kan vertellen in de korte verhalen. De prachtige paginagrote illustraties van Van Haeringen spreken meteen aan en vertellen met de tekst het verhaal.

‘Kleine Ezel en de durfal’ is het nieuwste boek over het ontroerende beestje. Hierin maakt Kleine Ezel kennis met de stoere vogel Quetzal, die alles durft. Quetzal schept daar bovendien graag over op. Kleine Ezel en Jakkie zouden ook wel zo moedig willen zijn. Dapper doen ze Quetzal na:

‘Belletje trekken, durf ik best,’ zegt Quetzal. ‘Jullie zeker niet hè, kleine kruimels?’ ‘Heus wel,’ zegt Kleine Ezel. ‘Ik ook,’ zegt Jakkie snel. ‘Laat eens zien dan,’ zegt Quetzal.

Kleine Ezel en Jakkie raken zo in situaties verzeild waar ze eigenlijk beter niet in terecht hadden kunnen komen. Gelukkig weten ze nog wel wat écht niet mag:

Zullen we iets gaan pikken in die speelgoedwinkel?’ zegt Quetzal. ‘Durf ik best.’ ‘Iets pikken? Dat mag niet!’ roept Kleine Ezel uit. ‘Nee, je mag niet pikken,’ zegt Jakkie, ‘want dan wordt mamma boos.’ ‘Nou, dan niet,’ zegt Quetzal. ‘Flauw hoor.’

Als Quetzal de vrienden uitdaagt om een enge, donkere grot in te gaan, haakt Jakkie af. Kleine Ezel wil geen ‘kleine kruimel’ zijn en volgt Quetzal de duisternis in. Maar al snel raakt hij de vogel kwijt. Helemaal alleen staat hij nu in de grot. Die grot heeft Annermarie van Haeringen zo goed getekend dat je er zelf de kriebels van krijgt. Snel Kleine Ezel, kom eruit! Maar Kleine Ezel weet niet meer waar de uitgang is. Net als hij bijna moet huilen hoort hij een bekende, vertrouwde stem…

‘Kleine Ezel en de durfal’ heeft in 2010 terecht een Vlag en Wimpel gekregen van de Griffeljury.

Juulke.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.