Kleine AdamMariette Vanhalewijn

Terug naar lijst
 

Kleine Adam

Titel: Kleine Adam
Auteur: Mariette Vanhalewijn
Uitgeverij: Lannoo, 2011
ISBN: 978 90 209 9593 0
Illustraties: Rita van Bilsen

Terug naar lijst

Mag de wereld een beetje anders?


Ik geef het niet op,
beslist Adam.

Ik blijf toch volhouden
dat het ook anders kan.
Dat het ook goed kan zijn

op die wereld van ons.
Zonder geweld.
Zonder angst.
Zonder oorlog.
Ik moet die wereld
telkens en telkens
en telkens opnieuw
anders denken.
En anders dromen.
En anders tekenen.

Misschien luistert
er toch wel eens iemand
naar mij…

Wat een mooie gedachte! Van wie deze gedachte is? Van Adam. Want Adam is de wereld, zoals deze nu is, zat. En dus veegt hij met een bezem de hele wereld in een afvoerpijp. Maar dan is het ineens heel erg stil. Niet getreurd: Adam heeft gelukkig nog een paar dingen in zijn zak zitten: kleurpotloden, een elastiekje, een knikker, een cent en een plaatje met een voetballer erop. Met zijn kleurpotloden kan hij de hele wereld tekenen zoals hij zelf wil! In het prentenboek ‘Kleine Adam’ van Mariette Vanhalewijn met illustraties van Rita van Bilsen zie je hoe Adam stap voor stap zijn nieuwe wereld tevoorschijn tovert met zijn kleurpotloden.

Hij begint met bloemen, die vindt hij mooi. En vogels, want die zijn prachtig en dan is het ook niet meer zo stil. Maar de vogels kwetteren heel hard, omdat zij bomen en struiken willen om nesten in te bouwen. Dus tekent Adam een prachtig bos. Dan maakt hij een weggetje om er makkelijk tussendoor te kunnen lopen. Als hij dorst krijgt kleurt Adam een kleine rivier om te kunnen drinken. En insecten voor de vogels. En een kat als vriend en… voor hij het weet is zijn wereld al best wel volgekleurd!

‘Kleine Adam’ is in kleine zinnen geschreven. En een langere zin wordt gewoon in kleine stukjes gehakt. Daardoor lijkt het verhaal net een heel lang gedicht. Eigenlijk is het best een serieus gedicht, maar door Mariette van Halewijns schrijfstijl moet je toch af en toe gniffelen. De tekeningen van Rita van Bilsen zijn zacht, weelderig en met een vleugje humor getekend. Daardoor krijg je het idee dat je echt Adams droomwereld beleeft. Adams kleurpotloden zie je op de meeste prenten nog liggen, alsof Adam nét klaar is met kleuren. Zo word je nóg meer in het verhaal en de tekeningen betrokken.

‘Kleine Adam’ is voor het eerst in 1983 uitgegeven en bekroond met de Boekenleeuw en de Staatsprijs voor Jeugdliteratuur. Bij Uitgeverij Lannoo hebben ze een retro-serie gemaakt van een aantal goede boeken van vroeger. En daar hoort ‘Kleine Adam’ zeker bij!

Ach Adam…
zeggen de mensen.
Je bent nog zo klein.
Je begrijpt er niets van.
Je kunt de wereld niet veranderen!

Ook al teken je hem duizend keer over
en telkens nieuw.
Wel! Roept Adam uit.
Wel!
Dat kunnen we wel!

Ga jij Adam een beetje helpen?

Carol.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.