KlapzoenElle van Lieshout

Terug naar lijst
 

Klapzoen

Titel: Klapzoen
Auteur: Elle van Lieshout
Uitgeverij: Zwijsen, 2007
ISBN: 9789027673398
Illustraties: Nicole van den Hurk

Terug naar lijst

Erik van Os en Elle van Lieshout schrijven samen boeken. Dat doen ze aan de keukentafel. Tussen hen in staan de koffie en de koektrommel. Gezellig lijkt me dat. Toch zou ik dat niet kunnen, samen met iemand schrijven. Wat doe je als je allebei je eigen idee, zinnetje of woordje het beste vindt? Krijg je dan ruzie en ga je met pennen gooien?
Erik en Elle hebben daar geen problemen mee. Ze hebben al heel veel boeken samen geschreven, voor kinderen van allerlei leeftijden en leesniveaus.

‘Klapzoen’ is een prentenboek met gedichten op AVI 1, 2 en 3. Dat niveauverschil is handig; eerst kun je misschien alleen de AVI 1-gedichten lezen, maar al snel lees je het hele boek.
Erik en Elle spelen met taal en ritme en vaak verwerken ze ook grapjes in hun gedichten.
Nicolle van den Hurk maakte voor ‘Klapzoen’ heel mooie tekeningen waar ze ook nog eens van alles opplakte zodat iedere bladzijde een schilderijtje is geworden.

De gedichten in ‘Klapzoen’ gaan over lief, verliefd en houden van. Het gedicht dat ik het allermooiste vind, is het volgende:

Antwoord van papa

Ik wilde wel eens horen
waarom ik ben geboren.

Papa zei
‘Wie, o jij.
Ik schudde jou
uit mijn mouw,
toen hadden we jou.’

Papa keek blij,
toen hij dat zei.

Maar ik ben naar mama gegaan.
Papa’s zijn leuk
voor grapjes,
maar mama’s
daar heb je wat aan.

Antwoord van mama

Ik wilde wel eens horen
waarom ik ben geboren.

Mama keek blij
en zoende mij
zoende zoende zoende
mij en zei
na de zoveelste zoen:

‘Om de wereld
een groot plezier te doen
.’

Ik vraag me af of de vader of moeder van Erik of Elle dat ook wel eens heeft gezegd: “Jij bent geboren om de wereld een groot plezier te doen.” Misschien niet. In een gedicht wordt zoiets gemakkelijker gezegd dan in het echt. Daarom zeg ík het, na het lezen van ‘Klapzoen’ en al die andere mooie boeken van Erik en Elle: “Jullie zijn geboren om de wereld een groot plezier te doen!”

Met een klapzoen van Mieke van Hooft.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.