Kinderen van Amsterdam

Kinderen van Amsterdam
Titel:Kinderen van Amsterdam
Auteur:Jan Paul Schutten
Uitgeverij:Nieuw Amsterdam, 2007
ISBN:978 90 468 0250 2
Illustraties:Paul Teng

Het oude Amsterdam

Amsterdam heeft een lange en interessante geschiedenis. Dat leren we bij de geschiedenislessen op school. Maar hoe de kinderen in Amsterdam in bijvoorbeeld 1475 of 1660 nu écht leefden, daar horen we niet zoveel over. In het boek ‘Kinderen van Amsterdam’ vertelt Jan Paul Schutten over het leven van deze kinderen in onze hoofdstad. 
Hij vertelt over de pest waar veel mensen aan overleden, over de schilderijen van Rembrandt en over oude straten: ‘In de Kalverstraat is vandaag de dag geen kalf te bekennen. Toch is het eeuwenlang een markt met rundvee geweest.’ Ook vertelt hij over het katholieke en protestantse geloof en over de scholen in de stad: ‘Voor vechtende kinderen is er een speciaal blok. In dat blok zitten vier gaten: twee voor de armen en twee voor de benen. Daarin wordt de vechtersbaas vastgezet, zodat hij een paar uur lang geen kant meer op kan.’ 

Niet alleen op school ging het er wreed aan toe, ook in de stad zelf gebeurden dingen waar je van gruwelt: ‘Daar staat het Galgenveld. Hier worden eeuwenlang alle lichamen van ter dood gebrachte misdadigers naartoe gebracht. Net als bij de veroordelingen op de Dam voor het stadhuis is dit een leuk uitje voor de Amsterdammers. Ze genieten van het gezicht van de half vergane lijken van de moordenaars en dieven.’ 

Deze interessante weetjes gaan niet alleen over de geschiedenis van Amsterdam, maar ook over geschiedenis in het algemeen. Wist je bijvoorbeeld dat een secreet een wc is? En wist je dat handen op een schilderij je veel kunnen vertellen over de betekenis van een schilderij? Door de leuke manier van schrijven is ‘Kinderen van Amsterdam’ een heel vlot en interessant boek geworden. Bovendien is het niet alleen leuk voor kinderen die in Amsterdam wonen. Iedereen die de hoofdstad een klein beetje kent, zal veel herkennen. Het boek begint rond 1170 en eindigt in 1945, bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. En dat is een beetje jammer, want als lezer ben je ontzettend benieuwd wat er in de jaren daarna nog is gebeurd.

Als je de kaft van het boek ziet, denk je misschien dat ‘Kinderen van Amsterdam’ een oude avonturenroman is, maar dat is niet helemaal waar. Het is een informatief boek, maar zeker geen saai geschiedeniswerk. Ieder hoofdstuk begint met een strip, gemaakt door Paul Teng. In die strip wordt het verhaal van een kind in Amsterdam verteld. Het zijn verhalen van kinderen die echt bestaan hebben, zoals Titus, Netje en Jansje. De zwart-wit tekeningen zijn heel gedetailleerd en vormen een goede aanvulling op de teksten van Jan Paul Schutten. Het zou leuk zijn als Jan Paul Schutten en Paul Teng nog meer van dit soort boeken maken, want hoe zit het eigenlijk met de geschiedenis van Rotterdam, Groningen of ’s-Hertogenbosch?