Kinderen met een sterMartine Letterie

Terug naar lijst
 

Kinderen met een ster

Titel: Kinderen met een ster
Auteur: Martine Letterie
Uitgeverij: Leopold, 2016
ISBN: 978 90 258 6957 1
Illustraties: Rick de Haas

Terug naar lijst

‘Anders is toch juist mooi?’

Rosa, Jules, Klaartje, Leo, Ruth en Bennie. Zes heel gewone kinderen. Ze zouden heel gewoon bij jou in de klas kunnen zitten. Ze spelen heel gewoon met hun poppen of autootjes. Ze krijgen heel gewoon cadeautjes als ze jarig zijn. Maar één ding is niet gewoon. Deze kinderen dragen een ster op hun kleren. En op die ster staat een woord: ‘Jood’.

Tussen 1940 en 1945 was het oorlog in Nederland. Duitsland was Nederland binnengevallen en de baas van Duitsland was nu ook de baas in Nederland. Hij gaf joden de schuld van alles wat fout ging.

‘Waarom geeft die man de joden de schuld van alles? Dat is toch niet waar?’
Mama lacht. ‘Natuurlijk niet! Hij wil gewoon graag iemand de schuld geven. Hij koos joden uit omdat ze een beetje anders zijn.’
Klaartje haalt de mooie witte steen uit de zak van haar vest. ‘Anders is toch juist mooi?’


In ‘Kinderen met een ster’ vertelt Martine Letterie over zes joodse kinderen tijdens de oorlog. Alle zes worden ze vroeg of laat naar Westerbork gestuurd. Dat is een kamp in Drenthe, waar de Duitsers joden naartoe brengen. Geen gezellig kampeerterrein, maar een kale zandvlakte, waar heel veel mensen wonen in houten barakken. Kinderen gaan naar school, grote mensen moeten werken. Eens per week vertrekt er een trein met een heleboel wagons erachter naar een onbekende bestemming. Als je naam wordt opgenoemd, moet je mee.

In dit boek staan veel verdrietige verhalen. Het leven in Westerbork is vaak moeilijk of naar. Toch proberen de kinderen er het beste van te maken. Er gebeuren ook wel fijne dingen: Sinterklaas komt langs en ze vieren samen het joodse Loofhuttenfeest.

Rick de Haas maakte mooie gekleurde illustraties bij de verhalen. Je kent zijn tekeningen vast wel uit de boeken van Mees Kees. Het is soms een beetje gek om de plaatjes te bekijken; het lijkt net of Jules, Klaartje of Ruth kinderen uit Mees Kees’ klas zijn.

Misschien ben je zelf wel eens in Kamp Westerbork geweest. Er zijn natuurlijk geen mensen meer opgesloten; het is tegenwoordig een museum. Martine Letterie schreef dit boek in samenwerking met het Herinneringscentrum Westerbork. Ze praatte met mensen die er woonden toen ze jong waren en schreef hun verhalen op. De zes kinderen uit dit boek hebben dus echt bestaan! Alleen Leo heeft de oorlog niet overleefd; hij is in 1944 met een trein naar Auschwitz gebracht en is daar gestorven.

Over ‘Kinderen met een ster’ zegt Martine zelf: “Ik hoop dat deze verhalen er een beetje toe bijdragen dat de kinderen die ze voorgelezen krijgen, later verstandige volwassenen worden, die weten waar uitsluiting toe kan leiden.”
Dit bijzondere boek is in 2017 bekroond met een Zilveren Griffel.

Lidewij.

Wil je meer weten over het jongetje Leo? Martine Letterie schreef ook Groeten van Leo

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.