Kill the boybandGoldy Moldavsky

Terug naar lijst
 

Kill the boyband

Titel: Kill the boyband
Auteur: Goldy Moldavsky
Uitgeverij: Young & Awesome, 2017
ISBN: 978 90 258 7225 0
Illustraties:

Terug naar lijst

In fandom zit geen logica

Vier vriendinnen maken een reisje om naar het concert van hun favoriete boyband – The Ruperts – te gaan. Hun liefde voor The Ruperts gaat ver. Heel ver. De meiden boeken zelfs een kamer in het hotel waar The Ruperts die nacht verblijven. Wanneer Apple, een van de meisjes, haar favoriete Rupert op de gang tegenkomt, hem bewusteloos slaat, meeneemt naar de kamer en vervolgens aan een stoel vastbindt met panty’s, komen de vier fangirls terecht in een hysterische en absurdistische nachtmerrie. Inclusief moord.

Had ik The Ruperts zojuist echt met een lijk opgezadeld, en dus de liefde van mijn leven verraden?
Ging ik naar de hel?
Hoe was het mogelijk dat deze dag, die was begonnen met melk en toast, was geëindigd in het wegstouwen van een lijk in een veel te opzichtige megaduffeltas?


Klinkt echt heel bizar, toch? Gelukkig zijn bizarre verhalen soms gewoon heel fijn om te lezen. Dat geldt in ieder geval voor ‘Kill the boyband’. Ondanks dat je mond meerdere malen openvalt omdat de meest ongeloofwaardige dingen gebeuren, eigenlijk alle personages onsympathiek zijn en er flink de spot wordt gedreven met fandom (als je een boek wil lezen over hoe léúk het is om ergens fan van te zijn, dan is Fangirl’ van Rainbow Rowell een geschiktere keuze). Maar juist die bizarre wendingen en zwarte humor maken van ‘Kill the boyband’ een originele en verfrissende Young Adult.

Naarmate het boek vordert, wordt duidelijk dat de meiden ondanks hun liefde voor The Ruperts allemaal wel een motief hebben om ‘de boyband kapot te maken’. Het verhaal wordt verteld door de ik-figuur, een van de vier vriendinnen die haar hart lucht op een forum en van wie je haar naam niet komt te weten. Dat geeft een extra mysterieus tintje aan het boek. Is deze figuur wel betrouwbaar? Wat is er nou echt waar aan dit verhaal?

De vlotte schrijfstijl van Goldy Moldavsky en de gestoorde en spannende situaties zorgen voor een aantal uur flink leesplezier. Geinig is ook hoeveel overeenkomsten The Ruperts hebben met One Direction, wat voor stiekeme herkenbaarheid zorgt. Dus: installeer je met popcorn op de bank en geef je over aan de intense liefde (en haat…) van fangirls voor boybands. En zolang je niet zo doorslaat als de vier vriendinnen uit dit boek, is er helemaal niets mis met fangirl zijn. Helemaal niets. Beloofd!

Misschien zien andere mensen fangirls als stompzinnige tienermeisjes, bevangen door een gril, maar zij begrijpen duidelijk niet hoeveel voldoening het schenkt om je helemaal aan iets over te leveren. (…) Als je iets vindt waar je élke dag vrolijk en tintelend en opgewonden van wordt, dan kennen wij fangirls een waarheid die alle anderen kennelijk zijn vergeten: je houdt die vreugde vast, zo lang als je kunt.

Lizan.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.