Kietel nooit een krokodilBette Westera

Terug naar lijst
 

Kietel nooit een krokodil

Titel: Kietel nooit een krokodil
Auteur: Bette Westera
Uitgeverij: Gottmer, 2015
ISBN: 978 90 257 5913 1
Illustraties: Thé Tjong-Khing

Terug naar lijst

Niet kietelen!

Kun jij tegen kietelen? Blijf jij rustig stilstaan als iemand met een veertje onder je voeten kriebelt? En lukt het jou om niet weg te rennen als iemand je de kieteldood wil geven?
Petje af! De hoofdpersonen uit deze prentenboeken, of beter gezegd ‘hoofddieren’, kun je maar beter niet proberen te kietelen …

In ‘Kietel nooit een krokodil’ geeft roverhoofdman Rimpelbaard zijn kinderen (een dochter en twee zonen) nog wat laatste advies, voordat hij ‘het land van de levenden zal verlaten’. Draai poten uit, neem prinsen bij de neus, doe wat je wil. Beroof de koningin, maar kietel nooit een krokodil!

En terwijl de dochter van de roverhoofdman alles rooft wat los en vastzit, doen de zoons alles wat hun vader juist had gezegd niet te doen. Ze roofden niets. Geen zilverwerk, geen rum, geen vaten bier. Ze reden door het heuvelland, op zoek naar een rivier. Op zoek naar die krokodil!

Na dagen zoeken hebben de jongens eindelijk een krokodil gevonden. Zachtjes besluipen ze het groene beest, helemaal klaar om het te kietelen. Maar dan doet de krokodil iets wat de jongens niet verwacht hadden en roepen ze het hardst om hun zus. Hadden ze maar naar hun vader geluisterd! Als dat maar goed afloopt … Wat denken jullie?

Net zoals in het vorige prentenboek dat Bette Westera en Thé Tjong-Khing samen maakten (‘Held op sokken’) is ook ‘Kietel nooit een krokodil’ een feest om (voor te) lezen. De zwierige rijmen van Bette Westera gaan hand in hand met de herkenbare, stoere illustraties van Thé Tjong-Khing. Samen hebben ze nu een ridderverhaal en een sprookje gemaakt. Wat voor boek zou hierna komen?!

Het kleine meisje Pietsie, uit het boek ‘Kietel nooit een tijger’, vindt het ook al zo moeilijk om te doen wat haar gevraagd wordt. Ze moet altijd wiebelen, dansen, giechelen en gek doen. In de dierentuin geeft de juf haar een hele reeks waarschuwingen:

Niet de olifanten in hun snuit uitlachen.
Niet een slapende beer wakker maken!
Niet op de schildpad slaan.
En denk eraan, nooit een tijger kietelen!

Tijdens de picknick kan Pietsie zich niet meer beheersen. Ze gaat ervandoor, op zoek naar iets leuks. Ze vindt een mooie veer bij de vogels en holt dan langs alle andere hokken naar … de tijgerkooi!

‘Zo,’ zei Pietsie. ‘Ik wil wel eens weten wat er gebeurt als je een tijger kietelt.’ En met de veer begon ze te kietelen en te kriebelen en te…

Zou de tijger wel tegen kietelen kunnen?

De tekst van Pamela Butchart is al net zo beweeglijk als de hoofdpersoon uit ‘Kietel nooit een tijger’. De woorden dansen, net als Pietsie, over de pagina’s. De tekeningen van Marc Boutavant passen er heel goed bij. Hij heeft Pietsie lekker ondeugend getekend, ze lijkt wel een beetje op Pippi Langkous!

Heb je nog niet genoeg gekregen van al dat kietelen, lees dan ‘Wroooaaaaah!’ van Elsbeth de Ruiter!

Mirjam.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.