Kies mij!Dirk Weber

Terug naar lijst
 

Kies mij!

Titel: Kies mij!
Auteur: Dirk Weber
Uitgeverij: Querido, 2005
ISBN: 978 90 451 0174 3
Illustraties: Jan Jutte

Terug naar lijst

Uit het kinderasiel

‘Fien heet ik en ik woon bij JIN. JIN is een kinderasiel’. JIN betekent Jongedames In Nood. Er wonen meisjes die geen ouders meer hebben, of ouders, die niet voor hen kunnen zorgen. Fien’s vader en moeder zijn omgekomen toen Fien vier was. Daarna woonde ze een tijd bij haar strenge oma, totdat die ook doodging.

Wat zielig voor dat meisje, denk je nu. Maar Dirk Weber vertelt het verhaal van Fien in zijn eerste boek ‘Kies mij!’ op nuchtere toon, zodat het helemaal niet zielig wordt. Eigenlijk vertelt Fien je haar eigen verhaal, want het is geschreven in de ik-vorm. En Fien is geen meisje dat medelijden wil wekken. Door korte zinnen te gebruiken en het verhaal in te delen in korte hoofdstukken, benadrukt Dirk Weber het nuchtere, krachtige karakter van Fien.

Fien houdt niet van het aanstellerige gedoe van de andere meisjes, als er mensen die een kind willen, langskomen bij JIN. Die mensen kiezen altijd een meisje dat jonger, slimmer of blonder is. Fien trekt zich liever terug in haar tekeningen. Ze hoort er niet echt bij in huis. ‘De anderen noemen onze kamer het rommelhok, omdat er alleen meisjes slapen, die ze op andere kamers niet willen hebben.’

Fien wil dolgraag weg uit JIN, maar is bang dat niemand haar ooit zal kiezen. Maar dan ontmoet ze Wuf, een beetje eigenaardige vrouw die altijd in de weer is met nieuwe ideeën, zoals een hondenuitlaatclub voor eenzame mensen en een Drogerij, waar je je als het regent kunt opwarmen en opdrogen. Wuf wint het vertrouwen van Fien. Fien is dolblij als Wuf haar in huis wil nemen, maar een nare inspectrice van de kinderbescherming vindt Wuf niet geschikt om voor Fien te zorgen. Dirk Weber bouwt de spanning in het boek hier goed op. Voor Fien is het lange wachten op de beslissing van de raad verwarrend. Ze twijfelt zelfs een tijdje aan Wuf.

De tekeningen van Jan Jutte in ‘Kies mij!’ hebben een erg leuk effect. Het zijn eigenlijk de tekeningen, die Fien maakt van haar leven. Ze vormen een soort dagboek door het boek heen. Onder elke tekening vertelt Fien aan je wat ze heeft getekend. ‘Wat voor dier zou Wuf zijn als ze een dier was? Ik heb veel gegumd en daarom is het papier bij haar een beetje ruw geworden. Eerst was ze een beetje poezig, toen berig, toen koeiig en toen iets ertussenin.’

Als Fien op tekenles gaat bij de stugge kunstenaar Severijn, zie je de tekeningen veranderen van stijl, omdat Fien steeds beter leert tekenen. Door Severijn en Wuf bloeit Fien op, begint ze zich te ontwikkelen en leert ze zich beter te uiten.

Dirk Weber heeft een website: www.dirkweber.nl.

Aukje.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.