KiekeboeChih-Yuan Chen

Terug naar lijst
 

Kiekeboe

Titel: Kiekeboe
Auteur: Chih-Yuan Chen
Uitgeverij: Fontein, 2009
ISBN: 978 90 2612401 3
Illustraties: Chih-Yuan Chen

Terug naar lijst

Eendenpastei
 

Denk jij dat krokodillen ook eenden kunnen zijn? Nee? Let dan maar eens op! Het grote krokodillenei waarin Kiekeboe zit, komt toevallig terecht in een nest met eendeneieren. Moeder Eend heeft het vreemde ei niet in de gaten en broedt het samen met haar drie andere eieren uit. Wanneer er na drie eendjes een kleine krokodil tevoorschijn komt, vindt ze dat helemaal niet raar.

Krokodil Kiekeboe en de drie eendjes groeien samen op. De kleine krokodil leert alles wat een eend moet weten. Hij denkt dat hij een gewone eend is. Drie grote krokodillen die in het meer zwemmen, vinden het vreemd dat ze Kiekeboe zien waggelen als een eend. Ze stappen op Kiekeboe af en proberen hem uit te leggen dat hij een krokodil is. Kiekeboe zou niet met de eenden moeten spelen, maar ze moeten opeten. De drie grote krokodillen hebben zelf wel zin in een lekkere eendenpastei. Kiekeboe moet van de krokodillen de eenden voor de gek houden en naar hen toe brengen. Wat zal Kiekeboe doen? Is hij een echte krokodil of een echte eend?

In ‘Kiekeboe’ laat auteur Chih-Yuan Chen zien dat hij goed kan schrijven en tekenen. In zijn verhaal is krokodil Kiekeboe een bijzonder figuur: ook al doet hij als een eend, hij is en blijft een krokodil. Dat is erg grappig. Tijdens het voorlezen moet je al lachen als je bedenkt hoe Kiekeboe leert zwemmen, duiken en waggelen als een eend. Op de tekeningen ziet dat er ook heel leuk uit. Kiekeboe heeft natuurlijk geen eendenpoten; om bij het zwemmen vooruit te komen, gebruikt hij met veel geplons en gespetter zijn krokodillenstaart (en dat terwijl krokodillen heel goed stil kunnen zwemmen). Kiekeboe valt als grijze krokodil op naast de gekleurde eendjes, maar ook naast de grote krokodillen, die een andere kleur bek hebben en veel gemener kijken.

Toch is het verhaal niet alleen grappig, maar ook spannend en een beetje serieus. De drie krokodillen komen 's avonds bij Kiekeboe met hun plan om de eenden op te eten. Ze laten Kiekeboe daarna alleen achter in het bos. Op de tekeningen zie je dan een zwarte lucht, donkere schaduwen en grijs water. Kiekeboe weet niet goed wat hij moet doen. Hij is wel een krokodil, maar hij vindt de eenden erg lief. Als hij in het water kijkt en een boos gezicht trekt, ziet hij een heel vreemde krokodil.

‘“Die drie krokodillen zijn gemeen. Ze willen mijn familie opeten. Ik moet een manier bedenken om ze tegen te houden.” Kiekeboe dacht en dacht en dacht. Net zo lang tot hij een idee kreeg. Toen ging hij tevreden naar huis.’

Denk je nu nog steeds dat krokodillen geen eenden kunnen zijn? Pak dan snel het boek erbij!

Inger.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.